Nya hårdare regler införs i Venedig

Publicerad:
Uppdaterad:
Trött på massturism. Nu införs ännu fler restriktioner i Venedig.
Foto: Alex & Martin Photographers/Johner
Trött på massturism. Nu införs ännu fler restriktioner i Venedig.

Resa | Venedig

Över 60 000 turister besöker Venedig – varje dag.
Men turisterna tas inte bara emot med välkomnande armar i staden - nu införs hårdare regler för att skydda Venedig mot massturismen.
Begränsningar för hur och var turister kan ta sig fram och nya förbud är några av förändringarna som införts nu i vår.

Varje dag året runt vallfärdar massor av turister till Venedig. Turismen sliter hårt på staden och för att minska påverkan på stadens infrastruktur har man den senaste tiden infört en rad olika regler för att minska påverkan från massturismen.

Förbjuds på vissa gator

Efter att runt 200 000 turister besökt staden under påskhelgen bestämde man sig för att införa restriktioner inför högsäsongen. Den första helgen i maj valde man att för första gången segregera turister från lokalbefolkningen i ett led i att skydda gator, torg och infrastrukturen, skriver independent.

Flera populära gator, som leder till turistmål som Ponte di Rialto och San Marco kyrkan stängdes av för turister. Endast lokalbefolkningen och besökare med ett Carta Venezia, ett kort för personer som besöker staden ofta, tilläts att röra sig fritt i staden.

Nya förbud

Men att stänga av vissa gator för turister, som gäller under vissa utsatta turisttäta högtider, är inte den enda åtgärden som införts i Venedig. Man har även tagit beslutet att förbjuda nya take-away ställen från att öppna i staden under närmsta tre åren, det skriver independent.co.uk

Anledningen är att take-away ställen innebär att nedskräpningen på torg, trappor och byggnader ökar.

För som bekant är det inte alltid självklart för turister att lägga skräpet i en papperskorg när man ätit upp. Skräpet medför också att fåglar som duvor och fiskmåsar samlar sig i en grupp på gatorna för att norpa åt sig av matresterna, något som Venedigs borgmästare Luigi Brugnaro gärna vill undvika.

Förbudet gäller även för Venedig och de kringliggande öarna Murano och Burano som även de är populära turistdestinationer.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA