Detta är värt att upptäckas

RESA

Estniska Pärnu var länge en stängd stad, men nu strömmar badgästerna hit

1 av 3 | Foto: SARA RINGSTRÖM
Jag blir så glad när jag hör och ser utländska turister på vår strand. Marek har tagit med hustrun Kersti och dottern Marlene Elisabet till Pärnu.

Det luktar förföriskt från utegrillen. Champagneglasens klirr hörs som sofistikerad bakgrundsmusik. Folk flockas på uteserveringen på Rannahotell.

Så sent som på 70-talet fick vi som utlänningar inte ens närma oss det här stället.

Nu är vi här i Pärnu, Estlands sprudlande sommarhuvudstad.

– Jag blir så glad när jag hör och ser utländska turister på vår strand. Detta är värt att upptäckas, inte sant?

Marek har tagit med familjen, hustru Kersti och dottern Marlene Elisabet, 4, från Tallinn till Pärnu.

Marek har varit motocrossförare, jobbat det senaste halvåret som förarinstruktör i USA och gör sig nu råd att stanna hela sommaren i Pärnu.

En grov överdrift säger att alla ester flyttar till Pärnu sommartid. Stadens invånarantal växer från 50 000 till 150 000. Lägg till alla turister som kommer på ett endagarsbesök och ni får bilden av en liten stad där det kryllar av folk bland träkåkarna i centrum och på gatorna som leder förbi ståtliga villor ned till stranden.

Under sovjettiden var Pärnu en stängd stad, på grund av raketramper och en strategisk flygplats. Finska Vasa blev under 1960-talet vänort och delegationer från städerna började besöka varandra.

Några år senare fick ytterligare västerlänningar med specialtillstånd trafikera vägen de 13 milen från Tallinn till Pärnu.

I dag är också Helsingborg en vänort till Pärnu och esterna har för länge sedan ”glömt” sin isolering under sovjetstyret.

Den här dagen kommer vi i bil förbi den kasinoliknande byggnaden ”kuursaal”, där man kan bädda ner sig i gyttja, och parkerar under några tallar. En skylt upplyser mig om att jag inte har tillträde till den här delen av stranden – för bland de böljande sanddynerna solar kvinnor nakna. Promenerar vidare till den allmänna stranden som är full av folk.

Pärnu ligger skyddad av ön Ösel längst inne i Rigabukten. Vattnet värms upp snabbt och badtemperaturen ligger oftast betydligt över 20 grader hela sommaren.

Det är kort promenadavstånd från stranden till torget framför hotell Pärnu. Där börjar huvudgatorna Rüütli och Kuninga. Här trängs trendiga affärer med restauranger och kaféer.

– Ibland blir det så mycket folk här i Pärnu att jag åker 15 kilometer bort till samhället Sindisi och äter middag där med familjen. Sindisi är berömt för att man själv får fiska upp sina foreller ur en damm och få dom grillade på ställets stora uteservering, säger Marek.

För oss bär det emot att lämna Pärnu – nu när vi äntligen har fått komma hit.

Sture Olsson