Sista minuten till Sydpolen

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa

Lyxkryssning eller äventyrsresa - det kostar minst 30 000 kronor

En kryssning till Sydpolen är ett äventyr. Den obemästrade naturen, det rika djurlivet och inte minst båtfärden som avslutas med en rundning av Kap Horn.
Foto: GETTY IMAGES/TAXI
En kryssning till Sydpolen är ett äventyr. Den obemästrade naturen, det rika djurlivet och inte minst båtfärden som avslutas med en rundning av Kap Horn.

Att resa till Sydpolen, känns det långt? Kallt?

Det är det visserligen, även om sommaren just har börjat där. Men det största hindret för ett besök är inte längre Antarktis isolerade läge och hårda klimat – utan priset på biljetten.

Resa har letat fram de bästa priserna till drömmarnas frusna kontinent.

Turistsäsongen i Antarktis har just börjat. Från november till mitten av mars erbjuder kryssningsfartyg, men även segelbåtar, möjligheten att upptäcka den vita kontinenten. Bästa tiden att åka är i januari då djurlivet är som rikast.

Mest från Eldslandet

Kryssningar till Antarktis utgår från Nya Zeeland, Australien, Sydafrika, Chile och Argentina.

Flest fartyg avgår från Ushuaia på Eldslandet i Argentina. Därifrån går resan söderut genom Drake-passagen mot den nordvästra spetsen av Antarktis-halvön, ungefär 100 landmil eller två dagars kryssning från Eldslandet.

Resorna varierar från minst åtta eller nio dagar, till tre veckor eller mer. Vanliga destinationer är Antarktishalvön och öar som Sydgeorgien, South Sandwich och South Orkney. De flesta fartyg rundar Kap Horn på hemvägen.

Pingviner och sjöelefanter

Antarktishalvön betraktas som den mest intressanta delen. Längs västkusten finner man fjordar, sund och kanaler. Gerlachesundet är det mest kända.

Södra Shetlandsöarna ligger utanför Antarktishalvöns nordvästra kust och om somrarna fungerar de isfria delarna som tillflyktsort för tusentals pingvinkolonier, liksom sjöelefanter och pälssälar.

Under kryssningens gång anordnas en rad aktiviteter. Bland annat föreläser naturvetare och vetenskapsmän. Framme i Antarktis, beroende på väder och vind, får passagerarna gå i land och delta i utflykter, vanligtvis en halv dag eller mindre. Man sover och äter alltid på fartyget som varje natt färdas mot nya destinationer.

Gamla forskningsfartyg

Fartygen som används är isbrytare eller åtminstone isförstärkta. De flesta är gamla ryska forskningsfartyg och de tar 30–300 passagerare ombord. Man kan välja en avkopplande lyxkryssning eller en mer aktiv äventyrsexpedition. Priserna varierar från dryga 30 000 kronor till 150 000.

Långt ifrån alla båtar är fullbokade. Det går att få tag på sista-minuten-biljetter några veckor före avgång. Då kan priserna sjunka till omkring 20 000 kronor. Biljetterna kan köpas på plats i Ushuaia eller bokas via internet med hjälp av någon resebyrå i Ushuaia.

Har man is i magen går det att komma ännu billigare undan. Det finns de som fått biljett för 1 000 kronor per dag med allt inkluderat – när de dykt upp en eller ett par dagar före avgång.

Paket från Sverige

Det finns även svenska operatörer som organiserar Antarktisresor med flyg och allt ordnat från Sverige, då får man naturligtvis också betala extra.

Att turista på Antarktis fastland är möjligt, men ännu dyrare. Man kan klättra i berg, kampa i kejsarpingvinkolonier, åka skidor, paddla kajak och dyka. Adventure Network International ( www.adventure- network.com) är den störs-ta organisatören. De anordnar fotosafaris, skidexpeditioner och Sydpolsmaraton. Pris: mellan 70 000 och 260 000 kronor.

Kajsa Norman (resa@aftonbladet.se)

Publicerad: