Missa inte Alicante - värt en egen resa

RESA

- bortglömd storstad som blommat upp

Foto: Bar Noray i Alicante - det går inte att sitta närmare havet.

Alicante vänder sin vackraste sida mot havet.

Foto: "På kvällen ska man flanera i hamnen, säger José Mariano", servitör på tapasbaren Nou Manlín.

Det första besökaren ser är höga betonghus sida vid sida nere i en dal. Det är inte konstigt att många turister lämnar Alicantes flygplats och drar förbi stan i högsta möjliga hastighet på motorvägen...

Alicantes välkomnande öppna armar är riktade mot havet. En inbjudande hamn, milsvida stränder och där bakom en pulserande modern stad i fin harmoni med historiska konstskatter i den gamla stadsdelen. Och på toppen av detta: Europas äldsta bestående medeltida fästning, 166 meter ovanför havet på berget Monte Benacantil.

Utsikten är enastående från Castillo de Santa Bárbara, en fästning som varit i många händer. Fenicier, romare, morer och fransmän - de har alla satt sin prägel på både borgen och staden Alicante. Känn historiens vingslag, och missa inte Colección Capa, Spaniens största samling skulpturer från 1900-talet som finns inhyst i borgen.

Den som är här en lördag i juli eller augusti kan skatta sig lycklig. Då serveras romantisk middag på Santa Bárbaras innergård - upplyst av endast stjärnor och till tonerna av ljuv musik.

Nedanför borgen ligger den gamla stadsdelen, El barrio de Santa Cruz, med små gränder, torg, värdshus och barer. Vitputsade hus med balkonger dignande av blommor. Hundar som skäller, och doften av vitlök. Det både hörs och känns att det snart är siesta, spanjorernas "middagspaus".

Jag tar med mig några visdomsord på vägen, hämtade från olika husknutar där målade porslinstavlor erbjuder olika tänkvärdheter.

Allt är nära och tillgängligt: det glittrande Medelhavet och den gyllene sandstranden Playa del Postiguet ligger bara ett stenkast från stadshuset och shoppinggatorna. Och strax intill ligger den moderna hamnen med guppande segelbåtar, restauranger och barer i perfekt solnedgångsläge.

Snabbfakta Alicante

Eva Österlind ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM