Lätt att säga "ja" på kärlekens ABC-öar

RESA

Karabiskt paradis för förälskade par

Foto: Till badturisternas muntra skratt skyndar nygifta Iva och Jakub förbi på stranden i sina hyrda plagg. Bara en bild till, manar fotografen som ingår i bröllopspaketet.

ABC – mitt hjärta det bankar för öarna Aruba, Bonaire och Curaçao.

Tre klassiker i det karibiska kärleksalfabetet som gör det lätt att säga ”ja” .

Giftassugna, smekmånadsklara, nyförälskade eller bara sugna – packa väskan!

Foto: Jakub friade till Iva vid havet och nu är de gifta. Aruba utsågs förra året till världens bästa smekmånadsmål.

J akub Vokac och Iva Matouskova menar först att de är glada att ha lämnat kalla Tjeckien för en veckas solsken på Aruba. Sedan kommer det fram: Jakub har friat vid havet – nu ska de gifta sig. Följande dag vandrar de bröllopsklädda mellan solstolar och sandslott. Ivas brudslöja ligger som ett vitt streck i vinden och det turkosa 25-gradiga vattnet är en brusande fond.

– En bild till, manar fotografen som ingår i bröllopspaketet.

Jakub svettas i fracken:

– Vi hyrde kläderna någon timme före bröllopet och tog en taxi till stadshuset. Där tog ceremonin bara några minuter. Allt det praktiska ordnades av en bröllopsfirma.

En bild till och Ivas höga klackar sjunker i sanden. Rödbrända amerikaner i grälla badbyxor ler åt hennes kamp med klänningstyget.

– I kväll ska vi ta det lugnt, ligga vid poolen och dricka champagne. Våra föräldrar lär bli förvånade när vi kommer hem, men vi ville gifta oss utan en massa ståhej och göra något för oss själva, säger Iva.

Det böjda divi-divi-trädet (böjs inte av varma vindar som turistbroschyrer vill mena) med molnformad krona är ett signum för Aruba. Dock finns fler av ett träd snarlikt divi-divin. En bild till – brudparet ställs upp vid trädet. Det snarlika.

– Äh, det vet inte turisterna. Jag förevigar alla brudpar här, säger fotografen.

Magasinet Modern bride utsåg förra året Aruba till världens bästa smekmånadsmål.

På kvällen vandrar de nygifta hand i hand i Oranjestad, Arubas pastellfärgade huvudstad med spansk-karibisk-holländsk arkitektur. Här kan man häpna över lyxkryssare som lägger till, fnittra åt amerikanska turister i Hawaii-skjortor, shoppa diamanter – eller ta en svalkande limedrink på baren Iguana Joe’s.

I norr slår det karibiska havet mot klipporna och skapar djupa kalkstensgrottor. En tur från det gröna kustlandskapet till kaktusblommornas ökenområde blir bekvämast med fyrhjulsdrift.

Här växer kaktusar manshöga bland gigantiska stenbumlingar, som ditkastade av utomjordisk kraft. Se urbefolkningens kultur i grottorna vid Fontein. Omsorgsfullt målade symboler på klipporna vid Ayo och Arikok visar en civilisation som levde och älskade långt innan europeiska upptäckare hittade ön.

Annars är det stränderna som lockar mest. Här tillbringar de flesta större delen av sin vistelse. Varm mjuk sand, Karibiska havet i blånyanser, pelikaner som surfar på vindarna?, men framför allt – det är rent.

Vackra stränder sträcker sig söderut, medan mer folktomma finns norrut, nära vad som benämns Arubas Beverly hills. Eagle beach på sydvästra kusten har av magasinet Travel & leisure utnämnts till en av de bästa stränderna i världen.

Efter tre veckor av äventyr i Peru är Ann-Marie och Thomas Wahll från Göteborg på Aruba för att återhämta krafterna. Att vara på tu man hand efter att ha ingått i en grupp känns härligt, berättar de medan de smuttar på stora tropiska parasolldrinkar under palmerna på Eagle beach.

– Aruba är semester från

semestern. Man får vara

i fred från efterhängsna försäljare, säger Ann-Marie, och Thomas inflikar:

– Men det är väldigt dyrt och 70 procent av besökarna är amerikaner.

En skön dagsutflykt går till lilla ön Bonaire. Här finns den kanske bästa platsen för snorkling och dykning i hela Karibien, med 30 meters klar sikt året runt och en vattentemperatur som nosar på 30-strecket. Att dyka bland färgglada fiskar eller sportfiska från båt som man hyr över dagen med kapten och besättning är något extra. Att dra upp en kämpande barracuda som en annan Hemingway vore?

– Älskling!

Ja, tid för romantik ges bland annat på flera av öns restauranger. Skaldjur är välsmakande alternativ till lokala stuvningar och mustiga soppor som också måste prövas.

Gröna och potensgivande (sägs det) leguansoppan återfinns på Curaçao, den av ABC-öarna som ger mest av karibiskt vardagsliv.

Curaçao är mitt i Karibiens hjärta. Det påtagligt amerikanska som hör Aruba till finns inte här, däremot över 40 nationaliteter bland de 150 000 invånarna.

Vi promenerar genom Willemstads stadsdel Otrabanda, över den flytande bron Emma till stadsdelen Punda. Palats , kaféer med dominospelare, en flytande marknad där köpmän ända från Venezuela saluför sina varor. Verkligt folkliv upplevs på Gamla marknaden, som i dag är ett myllrande lunchställe med god lokal mat.

Den som vill kan ta dyklektioner på någon av de 23 dykskolorna, men med det klara vattnet blir även snorkling bland korallerna ett minnesvärt äventyr.

Ulla Ponnert och Sten Martinsson från Skåne fastnade för öbornas livsglädje, den karibiska atmosfären och maten. Det slutade med att de sålde det mesta hemma i Sverige och satte nya bopålar på Curaçao. Nu ordnar de program och guidningar för besökande svenskar.

Allt började som en kärlekssemester för fem år sedan.

– Vi ville vara tillsammans utan att träffa andra. Curaçao är alltid en säker kärlekssemester. Vi började fundera på hur man skulle kunna leva här året runt. Förra året reste 500 svenskar hit, säger Ulla.

På dess nordöstra sida möter ett landskap som liknar afrikanska savanner. Ett besök på Curaçaos strutsfarm innefattar gärna lunch på restaurangen Zambezi som serverar läckra strutsrätter samt viner från Sydafrika.

Drygt två mil nordost om Willemstad häckar skära flamingor och öns högsta berg, Christoffelberg, reser sig 375 meter rätt upp ur en mångtusenårig natur.

Söndagar går turbåtar till obebodda ön Klein Curaçao cirka 25 kilometer bort. Vid den nerlagda fyrplatsen är det trevligt med picknick, för att sedan ta svalkande dopp, ty ön saknar skugga.

Solen dalar bortom horisonten och skymningen sänker sig över ABC-öarna. Kulörta lyktor vajar i vinden och merenguemusik visar vägen till strandpartyt.

Kasinot lockar – men tur i spel?

– Älskling!

Vi stannar hemma i stället och njuter av cikador och champagneskum.

Walter Repo ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM