3 heta tips till vårstaden Lissabon

Anders Andersson tipsar om stadsdelar och stränder i Portugals huvudstad

Portugals huvudstad Lissabon är vårens raket bland svenska resenärer.

Det är ingen överraskning för TV4-profilen och tidigare fotbollsstjärnan Anders Andersson – som bodde i landet under fyra år.

– Det var en fantastisk tid och jag rekommenderar verkligen alla att åka dit, säger han till Aftonbladet Resa.

Aftonbladet Resa

Det var i slutet på februari som resebyråerna Resia och Ticket listade sina populäraste resmål för oss svenskar i vår.

Där dök Lissabon upp som en raket.

– Bokningarna dit ökar med 60 procent jämfört med samma tid i fjol, sa Karin Starkman Ahlstedt hos Ticket till Aftonbladet Resa.

En som känner till den portugisiska huvudstaden väl är Anders Andersson.

Den tidigare landslagsspelaren i fotboll, numera expertkommentatorn i TV4, bodde i Lissabon under fyra år under sin fotbollskarriär när han spelade för fotbollsklubben Benfica.

Han har också hus i Lissabon och har haft sedan han flyttade därifrån för elva år sedan.

Nu ger han sina bästa tips för staden.

Kulturell stad med fint klimat

– Jag och min fru bodde i Lissabon mellan 2001 och 2005 och det var en fantastisk tid. Det är en underbar stad och jag rekommenderar verkligen alla att åka dit, säger Anders Andersson till Aftonbladet Resa och fortsätter:

– Vi har massa vänner där och vi är där några gånger per år. Det är ett fint klimat, det är kulturellt och Lissabon är också väldigt öppet för att utvecklas.

Det låter inte som att du är överraskad över att Lissabon ökar i popularitet bland svenska resenärer?

– Nej, det är jag inte. Staden och landet börjar ta för sig mer och mer, de är ju lillebror på Iberiska halvön. Portugal är fem gånger så litet som Sverige och har inte känt sig så sturska, men nu börjar man ta för sig mer och mer. De har haft en ekonomisk kris, men de vill framåt. Jag blir glad och stolt över Portugal, jag tycker om landet och dess folk.

Charmiga gränder i stadsdelen Alfama

Vad är det då med Lissabon som lockar, förutom klimatet? Anders Andersson tipsar om både stränder, det genuina mitt i city, nattliv, och pärlorna uppe i bergen.

– I Alfama, Lissabons äldsta stadsdel, finns det gränder som man kan irra sig runt i. Där finns det gränder med låga dörrar där man får huka sig för att komma in, och sedan visar det sig att de lagar mat där inne. De skalar potatis när man beställt, och det är charmigt tycker jag och att det finns mitt i city är genuint, säger Anders Andersson och fortsätter:

– Runt torget Rossio och kvarteren Bairro Alto är också att rekommendera. I Rossio finns det en massa statyer, bland annat av den gamle författaren Fernando Pessoa och de har mycket gammal historia, som man ser lite överallt, inte minst kakel och de är berömda för sina kaklade hus. I Bairro Alto ska man för mat, bar och kvällsliv.

Fina stränder längs floden Tejo

För de som är intresserade av sol och bad?

– Längs hela Lissabon rinner floden Tejo, som sedan mynnar ut i Atlanten. Längs hela flodremsan ut mot Atlanten ligger jättefina stränder ungefär tio minuter från Lissabon. Bland annat Costa da Caparica, en jättelång och fin strand. Där har, som lite kuriosa, Gyllene Tiders Tylö Sun gjorts om till portugisisk version just om Costa da Caparica, säger Andersson och fortsätter:

– Alla stränder ut mot Estoril och Carcavelos är jättefina, Carcavelos är en ort utanför Lissabon och där finns bland annat svenska skolan, och det är en jättefin strand.

Anders Andersson berättar också om en pärla uppe i bergen.

– Ungefär 30 minuter från Lissabon ligger Sintra. Där hade kungarna sina palats på vintern förr i tiden, och det är otroligt häftig arkitektur där.

Fotboll på Estádio da Luz

Anders Andersson, som spelade 49 matcher för sitt portugisiska klubblag Benfica, som är ett av Lissabons tre fotbollslag i den högsta ligan, tipsar givetvis också om ett besök på Estádio da Luz när man är i Lissabon.

– Man ska också gå på fotboll, det ska man helt klart göra. Är man där när Benfica möter Porto eller Sporting Lissabon så ska man definitivt gå och titta på fotboll, det är verkligen en upplevelse.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN