De älskas till döds

avLinda Aziz

De bengaliska tigrarna störs när turisterna klampar in på deras jaktmarker.

Därför stryper Indiens regering turisternas chanser att fånga den utrotningshotade bengaliska tigern på bild.

De utrotningshotade bengaliska tigrarna har länge varit en sällsynt men nog så eftertraktad syn i de indiska nationalparkerna.

- Att se en vild tiger har blivit en statussymbol, men folk förstår inte att de turistar sönder ekosystemet, de älskar tigrarna till döds, säger M. K Ranjitsinh, indisk vildlivsexpert.

Trycket för hårt

Tusentals turister från hela världen vallfärdar till någon av de 37 nationalparkerna för att försöka få en skymt av de vackra tigrarna. Men turisternas tryck på tigrarna har blivit för hårt.

Inte helt oväntat störs tigrarnas alldeles för mycket när turisterna klampar in på deras jaktmark, ridandes på elefanter eller i körandes stora bullriga bilar. Därför begränsar de indiska myndigheterna turisternas tillgång till nationalparkerna.

Turisterna kommer i andra hand

- Tigerreservaten är främst till för att skydda den utrotningshotade bengaliska tigern, turisterna kommer i andra hand, säger Rajesh Gopal, chef för Indiens nationella tigerskyddsmyndighet till The Times.

Antalet bengaliska tigrar har sjunkit drastiskt de senaste åren, från 3642 år 2002 till någonstans mellan 1411 och 800 i dag. I början av 1900-talet fanns så många som 40000 tigrar i de indiska skogarna.

Jakt största hotet

Jakt är den främsta anledningen till tigrarnas drastiska minskning, men även de tigerälskande turisterna påverkar dem negativt.

- Till skillnad från parkerna i de afrikanska savannerna är våra reservat är små och känsliga för de störningar som turisterna orsakar, säger Rajesh Gopal.

ARTIKELN HANDLAR OM