Ryanair inför mynt- toaletter på 168 plan

avLeif-Åke Josefsson

RESA

Flygbolaget ska ta ett pund i avgift för att få kissa ombord

Foto: ”Vi hoppas kunna förändra passagerarnas bettende så att de går på toaletten före start och efter landning i stället”, säger Ryanair.

Nej, det var inget skämt.

Ryanair ska börja ta betalt för toabesök ombord på bolagets flygplan.

Mynttoaletter införs nu på 168 plan.

Ryanairs vd Michael O´Leary, som är van att skapa rubriker, gick redan i början av året ut med nyheten om att det snart skulle komma att kosta att gå på toa ombord på planen.

Det väckte stort rabalder och bolagets talesperson Stephen McNamara gick ut med en liten gardering i ett skriftligt pressmeddelande: ”Fast å andra sidan kanske det var ett skämt från O´Learys sida”, skrev McNamara.

För många toabesök

Men något skämt var det alltså inte.

Ryanair motiverar beslutet med att det är för mycket toabesök under själva flygningarna.

– Genom att ta betalt för toalettbesöken hoppas vi kunna förändra passagerarnas beteende så att de går på toaletten före start och efter landning i stället, säger Stephen McNamara till Daily Mail.

Michael O´Leary tror inte passagerarna kommer att gnälla för den avgift det kommer att handla om - ett pund (cirka 11 kronor). Och han avvisar alla de som menar att allt fler passagerare reser utan kontanter.

– Jag tror inte att någon i historien gått ombord på ett Ryanair-plan med mindre än ett pund på sig.

Plats för fler resande

Ryanair har också planer på att dra ned på antalet toaletter ombord. I dag finns tre för ett plan som tar 189 passagerare. Tar man bort två får man dessutom plats för sex extra passagerarsäten.

Ryanairs betal-toa har fått frän kritik från organisationer som jobbar för personer med inkontinens- och andra blåsproblem. Så många som 800 000 svenskar beräknas lida av ett eller annat blåsproblem.

De kan inte, menar Ryanairs kritiker, styra urinblåsan frivilligt och kissa på befallning, läs ”före start och efter landning”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryanair