Forskare: Enkelt att lura nakenkameran

RESA

Så lätt smugglas vapen och sprängmedel in på flygplatser

Nakenkameran är inte så magisk som vissa av dess förespråkare vill göra gällande.

Forskare har upptäckt hur lätt vapen och sprängmedel kan smugglas förbi kameran.

Och bildbevis finns.

Foto: Vapnet som tejpats fast på vänstra sidan avslöjas först när armarna hänger ner längs sidan men försvinner mot den mörka bakgrunden när armarna hålls uppsträckta.

Det är två fysiker, Leon Kaufman och Joseph W Carlson, vid University of California som riktar kritik mot blind övertro på nakenkameran i en rapport som publicerats i Journal of Transportation Security.

”Objekt som en ståltråd eller pappskärare, tejpade på sidan av kroppen, eller till och med en liten revolver på samma ställe, kan bli osynliga”, heter det i forskarnas rapport.

Kaufman och Carlson påvisar också hur ett litet ”pannkaksformat paket” med 40 gram sprängmedel på magen skulle vara näst intill omöjligt att upptäcka.

Har bildbevis

Bildbevis finns för deras teori i form av en kvinna. Revolvern som tejpats fast på hennes vänstra sida syns enbart tack vare att hon har armen längs med sidan.

Men alla som tvingas genomgå nakenkameran måste hålla armar och händer över huvudet. Det skulle i det här fallet ha gjort vapnet i praktiken osynligt mot den mörka bakgrunden.

Sammanlagt finns i dag 341 nakenkameror på 67 flygplatser i USA. Ett stadigt växande antal håller på att installeras på europeiska flygplatser. Och i Australien påbörjas det arbetet under 2011.

Avslöjade 600 föremål

Kanske kommer också den hittills bästa lösningen från ett australiskt företag. Oz Tech Distributors har nyligen genomfört tester med den nakenkamera som går under beteckningen ”Gen 2 Passive Millimetre Wave Screening System”.

Under testerna på Kuala Lumpur Airport i Malaysia och Ninoy Aquino Airport i Manilla på Filippinerna avslöjades 600 förbjudna föremål som passagerare ville ha med sig ombord – bland annat droger, saxar och flaskor.

Den australiska modellen har också en annan fördel enligt dess förespråkare. Den avslöjar inte några, som det heter, ”anatomiska detaljer”, något andra nakenkameror fått så mycket kritik för.

Kritiska mot nakenkameran

Även på två andra fronter riktas nu stark kritik mot nakenkamerorna.

Ökad risk för hudcancer på grund av den stråldos kameran avger.

”Risken är minimal” heter det i ett uttalande från Vita husets kontor för vetenskap och teknologi.

”Det finns många missförstånd när det gäller säkerheten”, hävdar professor John Sedat och några forskarkollegor vid University of California i San Francisco. ”Strålningen från apparaterna har underskattats på ett farligt sätt och kan leda till en ökad risk för hudcancer, särskilt bland barn”, menar professor Sedat och hans kollegor.

Starka protester från piloter och The Allied Pilots Association (APA), världens största fackförening för piloter. APA har rekommenderat sina medlemmar och låta sig kroppsvisiteras enligt den gamla modellen, det vill säga för hand, eftersom piloter under arbetet utsätts för mer strålning än andra.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

ARTIKELN HANDLAR OM