Ny studie: Inte så stor risk att smittas på flygplan

Av: 

Karin Holmberg

Ny studie visar att det inte är så stor risk att smittas av sjukdomar under flygresor.

Foto: Johner

Resor

Tillhör du de som alltid oroar dig för att bli sjuk när du är ute och flyger?
Då kan du slappna av – en ny studie visar nämligen att det inte är så stor risk att drabbas av smittor på flygplan.
Åtminstone inte om du sitter långt ifrån smittbäraren.

Att det skulle vara lätt att bli smittat av virussjukdomar som influensa och förkylningar på flygresor är något man ofta hör. Men en ny studie som forskare i USA har genomfört under den rådande influensasäsongen visar att det faktiskt är betydligt svårare än vad man tidigare trott , skriver Expressen.

Åkte runt på olika flygturer

För att testa hur smittspridningen ser ut ombord på flygplan bestämde sig en forskargrupp helt enkelt för att bege sig ut och flyga under influensasäsongen.

Tio specifika inrikesflygningar i USA valdes ut för att kartlägga hur smittspridningen såg ut. Flygresornas längd varierade mellan tre och en halv timme till fem och de flesta av planen var fullsatta.

Tog prover

Forskarna använde sig av en datoriserad simulering med en tänkt smittobärande person på visst gångsäte i mitten av kabinen.

Placeringen ansågs vara den som hade störst förutsättning att sprida smitta då många personer går förbi i gången och personer i säten vid gången är de som rör sig mest ombord.

Under resan kartlades passagerarnas och personalens rörelser med fokus på hur ofta någon reste sig ur sitt säte och interagerade med andra det vill säga aktiviteter som kan orsaka smittspridning.  

Man tog man också prov på luften och ytor ombord som kan sprida smittor som toalettdörrshandtag, bordsytor och säkerhetsbälten. Proven togs vid tre tillfällen, före, under och efter själva flygningen, skriver Expressen.

Glädjande resultat

Och forskarnas resultat var mycket glädjande – åtminstone för de som flyger mycket i förkylningstider. Forskarna kom nämligen fram till att de som riskerades att smittas ombord på flygplan är relativt få. Farozonen var väldigt begränsad och omfattar bara personerna som sitter inom två säten bredvid den sjuke i samma rad samt de i raden framför och precis bakom. För dem var däremot risken att bli smittad överhängande – hela 80 procent.

Studiens resultat offentliggjordes i förra veckan i den amerikanska vetenskapstidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, skriver livescience.com, enligt Expressen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

LÄS VIDARE

SJ och MTR Express i duell: här är Sveriges bästa tågresa

ÄMNEN I ARTIKELN

Resor

Flygtrafik

Resa | Flyg

Influensa

MER OM RESA

Här är ytorna du bör undvika på flygplatsen

Mässlingutbrott på Newark flygplats

SJ och MTR Express i duell: här är Sveriges bästa tågresa