Guide: Alanyakusten

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Turkiet

Därför: Solsäkert och massor av stränder. Hyfsad mat till låga priser samt billig shopping.

Bästa tid: Maj, juni och september om du nöjer dig med temperaturer runt 30 grader. Juli–augusti för dig som trivs bättre med 40 grader och packade stränder.

För vem? Antalya tillsammans med sin shoppingsugne och kulturintresserade partner/kompis, Side för barnfamiljen eller tillsammans med partnern och Alanya för kompisgänget.

Absolut inte: Svepa en kopp turkiskt kaffe – sumpen är inte nådig mot magen. Diskutera inte heller den känsliga kurdfrågan med vem som helst.

Kul kunskap: Nationaldrycken är starkt, svart te som dricks i små glas, gärna med socker i. Äppelteet som turister serveras är inte typiskt turkiskt.

Åka hit & runt

Det tar cirka 3,5 timmar att flyga till Antalya från Stockholm. Transfer från flygplatsen till Side tar en dryg timme och till Alanya cirka två timmar.

Charter: Flera arrangörer reser hit (se listan här intill). Prisexempel: 4 349 kr för en vecka i trestjärnig 2-rumslägenhet i Alanya (Detur).

På egen hand: Priset för en flygstol ligger runt 3 000 kr.

Ta sig runt: Det billigaste sättet är att hoppa på en dolmus, minibuss, som trafikerar de större gatorna. Vinka med handen så stannar de. En resa kostar högst 5 kr och du betalar genom att skicka fram pengar via de andra passagerarna. Taxi är ett smidigt men betydligt dyrare alternativ. Att hyra bil kostar runt 250 kr per dag – bensinpriset är ungefär detsamma som i Sverige. Du kan även hyra moped eller cykel.

Resematchen

Resa sätter på tre turkiska kustpärlor.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN