Sparade 300 kr på tågresan till Arlanda

RESA

Köpte en biljett till Gävle - gick av på halva vägen

1 av 5 | Foto: Steen Hansen och Ann-Christine Leo från Finspång känner sig lurade av SJ. "Jag tror att SJ räknar med att man inte bryr sig om att kolla upp vad tågresan egentligen kostar när man ändå ska ut och flyga", säger Steen Hansen.

Tågresan från Norrköping till Arlanda skulle kosta 658 kronor. Hutlöst, tyckte Steen Hansen och Ann-Christine Leo, och köpte i stället biljetter till Gävle - och sparar nästan 300 kronor.

När tåget stannar vid Arlanda tänker de helt enkelt hoppa av där.

Så får man inte göra, varnar SJ. Men några kontroller finns inte.

- Det känns som att SJ försöker lura oss, säger Steen Hansen.

Drygt två månader före sin avresa skulle han boka två biljetter till Arlanda från Norrköping - och fick en chock. Resan skulle kosta 658 kronor enkel väg.

Ingen kontroll på Arlanda

Efter en snabb sökning på

SJ:s bokningssida på internet såg Steen Hansen att han och sambon Ann-Christine Leo skulle spara nästan 300 kronor genom att köpa en biljett till Gävle i stället. Samma tåg, och enkelt att hoppa av på Arlandas station.

För den som åker från Stockholm kostar tågresan till flygplatsen 157 kronor (147 kronor med just-nu-biljett). Men beställer man i stället en biljett till Uppsala med ett regionaltåg och hoppar av på Arlanda betalar man bara 64 kronor. Och sparar 93 kronor.

Aftonbladet Resa har teståkt sträckan, och någon kontroll vid avstigningen finns inte.

-Prissättningen är så ologisk för att tågen är belagda med en stationsavgift på Arlanda, eftersom den byggdes till Arlanda Express, säger Tobias Johansson på SJ.

Han är ansvarig för prissystemet på SJ och varnar för kontroller.

-Om fler gör så här kan vi börja införa någon slags kontroll, säger Tobias Johansson.

-Det är emot reglerna att använda en billigare biljett för ett dyrare resmål, även om det kan låta märkligt.

Stationsavgiften är förklaringen till varför Hansens resa skulle bli så dyr, säger Tobias Johansson.

Åker ännu billigare hem

-Jag förstår att han blev förvånad över det höga priset. Samtidigt får man säga att vi har ett väldigt bra pris till Uppsala.

Steen Hansen vet i alla fall vad han ska göra efter sin resa.

-På vägen hem ska jag köpa biljetter från Uppsala, det blir ju ännu billigare. Även om vi inte reser på en jättetajt budget så vill vi inte betala mer än nödvändigt.

Så åkte vi tåg till Arlanda för 64 kr

Per Ek

ARTIKELN HANDLAR OM