Kung fu - nya vapnet mot fulla passagerare

Av: 

Johan Söderlund

Resa | Flyg

Flygvärdinnor fick gå kurs

Det gäller att sitta snällt i sätet när du flyger med Hong Kong Airlines.

Flygbolaget utbildar sin personal i kung fu för att hantera fulla passagerare.

Hong Kong Airlines personal har utbildats i wing chun, en variant av kung fu som är särskilt lämpad för närkamp. Syftet är att lättare kunna hantera fulla passagerare.

För kabinpersonalen, som dagligen har nära kontakt med flygresenärerna, har kursen varit obligatorisk.

Flygbolaget har i snitt tre passagerarincidenter, och man har redan testat hur effektivt kampsport kan vara för att få bukt med problemet.

”God hjälp”

För några veckor sedan använde en anställd ur personalen så kallad "martial arts" under en flygning mellan Peking och Hongkong, skriver World News

– En av passagerarna var illamående, troligen på grund av att han druckit för mycket. Vår flygvärdinna hjälpte honom och upplevde att hennes träning var till god hjälp eftersom personen var ganska tung, säger Eva Chan på Hong Kong Airlines informatonsavdelning.

– Normalt klarar inte en flygvärdinna av att hantera en fet resenär, särskilt om han är full. Men på grund av träningen kunde hon hantera situationen ganska enkelt, säger Eva Chan.

Den nyanställda flygvärdinnan Lumpy Tang, 22, hade inte förväntat sig att kung fu skulle bli en del av hennes arbetsuppgifter.

Förvånade flygvärdinnor

– Vi var förvånade i början men efter ett par lektioner började vi verkligen gilla wing chun, säger Lumpy Tang enligt World News.

– Man kan aldrig förutse vad som händer i kabinen, så wing chun är effektivt eftersom det är så snabbt. Jag känner mig säker eftersom jag kan försvara mig och jag är stolt över att vara en av de första flygvärdinnorna att lära sig wing chun, säger hon.

Wing chun-instruktören Katherine Cheung säger att kampsport är idealiskt för kabinpersonal.

– Det kan praktiseras i små och begränsade utrymmen, så det passar bra inuti flygplan säger Cheung.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg