100 kr i entré för att komma in i Thailand

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Thailandsresan riskerar att bli lite dyrare efter nyår.
RESA

Thailand tänker införa en ny turistskatt.

Varje turist som reser in i landet kan från årsskiftet få betala motsvarande 100 svenska kronor.

Det ska täcka alla obetalda sjukhusräkningar för utlänningar som antingen skadat sig eller insjuknat under Thailand-vistelsen.

Den nya turistskatten har varit på tal i några månader och nu vill det thailändska hälsoministeriet skynda på processen.

Målsättningen är att skatten ska träda i kraft redan 1 januari 2014 utan att någon ny lag nödvändigtvis först måste klubbas.

– Den nya policyn är ett resultat av att turister som råkar ut för olyckor eller blir sjuka när de är i Thailand och sedan hamnar på våra sjukhus är oförmögna att betala sina räkningar, säger Charnvit Phrathep, talesman för det thailändska hälsoministeriet.

Obetalda räkningar på 140 miljoner kr

Enligt beräkningar uppgår obetalda sjukhusräkningar för främmande turister till cirka 140 miljoner svenska kronor varje år.

– Vi försöker skicka räkningarna till respektive lands ambassad men det heter alltid att det inte finns någon budget för detta, säger Charnvit Phrathep.

Han medger samtidigt att Thailand är det första landet att ta till detta drastiska steg, men att Storbritannien och Kambodja nu överväger samma åtgärd.

I en intervju med tidningen Bangkok Post i helgen som gick bekräftade Thailands hälsominister Pradit Sintavanarong att tre ministerier – inrikesdepartementet, hälsodepartementet och turismdepartementet – är överens om den nya skatten.

Ska stoppa ”skräpturister”

I samma intervju uttryckte hälsoministern en förhoppning om att åtgärden kanske kan avskräcka det han kallade vissa "skräpturister”  från att resa till Thailand.

500 baht, knappt 100 svenska kronor, ska varje turist som kommer till Thailand med flyg betala vid ankomst, oavsett om personen i fråga har en gällande sjukförsäkring eller inte.

Kommer man landvägen gäller 30 baht, lika med 6 svenska kronor, för varje dag man tillbringar i Thailand.

Charnvit Phrathep är övertygad om att turister som kommer till Thailand ska köpa det nya skatteförslaget.

– Vi tror att de flesta utlänningar har råd med 500 baht och om de kommer hit och får en hjärtattack så blir de nöjda om de vet att de får vård på närmsta sjukhus utan att för den skull behöva svara på en massa frågor.

22 miljoner besökare om året

Men det nya skatteförslaget har redan fått kritik.

– Det är som att använda en slägga för att knäcka en nöt och det rimmar illa för mig, säger Martin Craig, ordförande för Pacific Asia Travel Association.

Samphan Panphat, rådgivare till den thailändska hotellorganisationen, tror att den nya skatten kan inverka negativt på turismen till Thailand.

– De flesta utlänningar som kommer hit har ju redan hälsoförsäkring så den nya skatten är i mina ögon överflödig.

Thailand besöks varje år av 22 miljoner turister som bidrar med cirka 200 miljarder svenska kronor till den thailändska ekonomin.

Ladda ner resguider till Thailand

PHUKET

PHUKET 100 tips

KRABI

ÖLUFFA i södra Thailand 

KOH SAMUI

KOH PHANGAN & KOH TAO

KHAO LAK

KOH LANTA

TAROTAO 

PHI PHI-ÖARNA

3 ÖAR I THAILAND

HUA HIN

BANGKOK

BANGKOK shopping

KOH CHANG

CHIANG MAI

THAILAND – stanna länge

ARTIKELN HANDLAR OM