Kryssningsfartyg hålls kvar i Göteborgs hamn

Av: 

Anders Hedberg

Kryssningsfartyget Funchal får efter renoveringen tillbaka sin ursprungliga färgsättning med svart skrov.

Foto: LATITUDE TRAVEL

Kryssningar

Det skulle bli en storstilad comeback i Sverige för m/s Funchal.

Istället blev den ett riktigt fiasko.

Transportstyrelsens inspektörer har hittat en mängd fel på det nyrenoverade kryssningsfartyget och tillåter inte att det lämnar Göteborg.

Det började med att m/s Funchal blev försenad från varvet i Portugal, där fartyget genomgått en omfattande renovering de senaste åren.

I tisdags i förra veckan var det meningen att den första kryssningen från Göteborg skulle avgå mot de norska fjordarna.

Men så blev det inte.

Allvarliga säkerhetsbrister

När Transportstyrelsen kontrollerade fartyget inför premiären avslöjades en rad brister. Det rörde sig bland annat om vattentäta dörrar som inte gick att stänga, sprinklersystem som inte fungerade och felaktigt handhavande av säkerhetsutrustning.

Dessutom upptäcktes att fartyget saknar tillstånd från Portugal, där fartyget är registrerat.

– Ett sådant tillstånd måste man ha för att kunna segla överhuvudtaget, sa Thomas Åström, chef för fartygs- och luftfartygsenheten på Transportstyrelsen till Sveriges Radio P4 Göteborg i förra veckan.

Avgår i kväll?

Efter att avgången skjutits upp flera gånger tvingades rederiet till sist att ställa in hela premiärkryssningen och besvikna resenärer fick kliva av fartyget igen.

I går fann Transportstyrelsen ännu fler fel på Funchal.

- De gamla bristerna har åtgärdats men vi hittade sju nya fel och brister, säger Tomas Åström till GP.

– Bland annat saknas brandisolering på något ställe och det finns genomföringar i vattentäta skott som kan leda till stora svårigheter om fartyget skulle ta in vatten.

Funchal skulle enligt planerna avgå ikväll måndag för en åtta dagars kryssning till Orkney-öarna med 280 resenärer. Men det var ännu sent på eftermiddagen oklart om fartyget skulle få klartecken att lämna Frihamnen i Göteborg.

Till sist fick Funchal godkänt

Efter en veckas ofrivilligt uppehåll i Göteborgs hamn planerade det portugisiska kryssningsfartyget Funchal att lämna Göteborg på måndagskvällen. När fartyget anlände gjorde Transportstyrelsen en så kallad hamnstatskontroll och fann då en rad brister i säkerheten. Fartyget, som skulle avsegla till Norge, fick inte lämna Frihamnen. Men nu har det fått sina nödvändiga tillstånd. På måndagen var inspektörer från Transportstyrelsen ombord.

– Det var för att vi skulle vara säkra på att allt blev genomfört. Och nu är allt okej, säger Tomas Åström, sjösäkerhetsdirektör på Transportstyrelsen, till gp.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kryssningar