Kryssningstrenden slår alla rekord

Det råder kryssningsfeber.
Fler svenskar än någonsin bokar sin semester på fartyg.
Karibien, Medelhavet eller varför inte Hurtigruten?
Just nu är det rusning efter kryssningsresorna som finns kvar.

Bokningarna till kryssningar har i år stigit med 20 procent och tre heta resmål dominerar. Karibien, västra Medelhavet eller en tur i kallare farvatten med avresa från Norge.

Hade kryssningsresorna räknats som eget resmål skulle det hamna på fjärde plats på listan över de mest bokade. Efterfrågan från barnfamiljer ökar och så kallade generationsresor till sjöss är en växande trend.

Dubblerad utbildning

– Främsta anledningen till att intresset ökar så mycket bland barnfamiljer är bekvämligheten. Du packar upp väskorna en gång och så börjar semestern. Att upptäcka flera länder och kulturer på en och samma resa är en upplevelse som är svår att få på annat sätt. Dessutom finns det kryssningar som passar alla plånböcker och intressen, säger Lina Eklund, presskommunikatör på Resia och positivt överraskad av det stora intresset.

Det ökade intresset för kryssningsresor har överraskat Resia som tvingats dubblera utbildningen av sina egna kryssningsspecialister.

– Att matcha rätt kryssning med rätt resenär kräver god kunskap. Det räcker inte med att vara säljare, fortsätter Lina Eklund.

Störst i världen

Världens just nu största kryssningsfartyg, Harmony of the Seas, med plats för omkring 6 000 passagerare, seglar i sommar i Karibien istället för i Medelhavet. Det lockar resenärer till Karibien där efterfrågan på kortkryssningar, 2-5 dagar, ökar. Kombinera en semester i Florida med en kortare kryssning till exempelvis till Bahamas.

– I sommar ser vi att kryssningar fortsätter att attrahera yngre resenärer än tidigare, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

Medelhavskryssningarna ökar markant. Västra Medelhavet är numera mer populärt än östra till följd av oroligheterna i Turkiet. Många rederier har lagt om rutterna och valt andra stopp på resan än exempelvis Istanbul.

Störst i Medelhavet

I juni gör MSC Cruises nya kryssningsfartyg Meraviglia, med plats för 4 500 passagerare, sin jungfruresa. Medelhavets största fartyg blir attraktivt och det som lockar flest svenskar. Den veckolånga kryssningen startar i Barcelona och anlöper Marseille, Malta och Sicilien samt italienska Neapel och Genua.

– På vilken annan resa upplever du fem-sex länder och kulturer? Och det är ju alltid kryssningssäsong någonstans i världen, säger Lina Eklund på Resia.

Hurtigruten slår rekord

Intresset för i kallare farvatten och med avresa från Norge ökar. På topplistan över de mest populära avresehamnarna återfinns både Bergen och Kirkenes. Hurtigrutens kampanj i höstas, ”Flyget på köpet”, gav stort genomslag. Hurtigruten har investerat stort i att renovera sina fartyg och satsa på upplevelser och lokal mat, vilket också bidrar till det stora intresset.

– Hurtigruten slår alla rekord. Det är ju också en mycket speciell upplevelse som man kanske bara gör en gång i livet, säger Lina Eklund på Resia.

Hurtigruten – som att kryssa i en saga
Publisert:

LÄS VIDARE