Turkiets revansch – här är expertens tips

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Turkiet ökar i popularitet, och Alanya lockar flest svenskar.
Turkiet ökar i popularitet, och Alanya lockar flest svenskar.

Resa | Turkiet

Turkiet syns åter på topplistorna efter en tid av minskat besökstryck. Lars Billström bor i landet sedan sex år tillbaka, här är hans tips till svenskfavoriten Alanya.

Turkiet har länge lockat svenskarna med sina låga priser och sitt varma klimat. Men efter oroligheter i landet minskade besökstrycket och många valde bort landet. Nu har dock vindarna vänt, enligt statistik från Ticket. Redan förra sommaren syntes Turkiets revansch och bokningarna har fortsatt öka 2019. Främst är det Antalyakusten som lockar de svenska besökarna, där bland annat Alanya, Side och Belek ligger. För Lars Billström var det Alanya som lockade mest, och nu bor han där tillsammans med sin fru.

– Vi var här för 30 år sedan och redan då sade vi att här skulle man kunna bo när man blir pensionär. Sedan, ganska många år efter pensioneringen, åkte vi ner för att titta och insåg att det här ser ju bra ut, säger Lars Billgren.

I sex år har Lars och hustrun bott i Oba, några kilometer utanför centrala Alanya. Enligt Lars är det avsevärt mycket billigare att bo i Turkiet om man jämför med länder som Spanien och Portugal.

– Man kan köpa en bra bostad här för samma pris som en sommarstuga i mellansverige, säger Lars.

Lars Billgren bor i Alanya med sin fru sedan flera år tillbaka.

Priserna lockar

Turkiets revansch har inte gått Lars obemärkt förbi. Och det är inte bara svenskarna som hittat tillbaka till landet, utan även andra skandinaver och européer. En av sakerna som Lars tror lockar med landet är priserna.

– Det är oerhört billigt här om man undviker turistställena. Och det blir allt billigare, säger Lars.

För att leva ännu billigare, och uppleva mer av det riktiga Turkiet, tycker Lars att man ska undvika att bo på hotell med all inclusive.

– Det är inget fel med all inclusice, men det är roligare att gå ut och äta på turkiska restauranger och uppleva livet här. Om du går till ett turkiskt ställe kan du få en middag för två personer för 50 kronor. Det är bara att gå in på närmaste tvärgata från turistgatorna och gå några hundra meter.

Förutom priserna har Alanya även ett behagligt klimat, tycker Lars.

– Våra barnbarn var här och badade i havet på nyårsafton. De sade att det inte var kallare än sjön hemma på sommaren, berättar Lars.

Alanyas klimat är behagligt, tycker Lars Billgren.

Marknader, jeepturer och svalkande floder

Alanya innebär för många sol och bad, men det finns mycket mer att se. För den som besöker Alanya för första gången skulle Lars Billgren rekommendera en jeeptur där man får se olika sevärdheter runt stadens centrum, eller en tur med linbanan upp till Alanyas borg.

– Är man lite med avancerad kan man ta femmans buss till ändhållplatsen. Då hamnar man på en restaurang uppe i bergen där man har milsvid utsikt över bukten, säger Lars.

För den som tröttnat på värmen kan ett besök till floden Dim cay vara att rekommendera, som man kan ta sig till med buss nummer tio eller med taxi.

– Vid floden ligger restaurangerna som på pärlband och man sitter i små flottar ute i vattnet och äter jättegott. När det är varmt är det toppen att sitta där för det är svalt och skönt, många turkar åker dit.

– Och marknaderna får man inte glömma. De hålls varje veckodag och där säljs allt möjligt. Kläder, skor, väskor, kryddor, frukt och grönt, säger Lars Billgren.

Lars Billgren rekommenderar alla att åka linbanan i Alanya.

Lars tips

 • Bästa maten
  – Det finns hur mycket gott som helst. Ottomanska grytor rekommenderar jag alla att prova. Beachside burger i Kestel, öster om Alanya, är enda stället här där du kan få en burgare med bacon.
 • Bästa tiden på året för ett besök
  – Höst och vår. I juni, juli och augusti är det väldigt varmt. Under försommaren och sensommaren är det skönare klimat.
 • Viktigt att tänka på
  – Det finns många uttagsautomater i Alanya, men många är privatägda och tar höga avgifter. Välj bankomaten som det står PTT på, de har den officiella kursen.
  – Lokalbussen är jättebillig, det handlar om runt fem kronor för en resa. Taxi är också billigt, men första juli höjer de taxipriserna med 30 procent.
 • Håll koll på evenemangen
  – Det är nästan alltid något evenemang i Alanya. Besök turistbyrån som ligger där linbanan upp till borgen startar. Där kan man också få en karta, säger Lars Billgren.
Publisert:

LÄS VIDARE

Dubrovnik – guide till balkans pärla

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Turkiet

Alanya

Turkiet

Resor

Belek

MER OM RESA

Tipsen: därför ska du besöka Afrikas minsta land

Så reste svenskarna i sommar

Här är mysiga huvudstaden som turisterna missat

Så mycket ska du dricksa på utlandssemestern

Här är resmålen som ökar mest i vinter

9 platser där vintern är som vackrast

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

Världens 20 bästa platser – om läsarna får välja

Paris gömda pärlor – expertens tips till staden

Här är Europas nya kulturhuvudstad

Svenska paret om att bo på Norra Cypern

Upptäck Karibiens okända pärla

Vackra paradisöar runt jorden – här är 12 tips

Tre tips till världens mest romantiska resmål

Här är världens mest gästvänliga länder

7 fantastiska platser att fira nyår på

Dubrovnik – guide till balkans pärla

Split – mysig stad och vacker badort i Kroatien

Resorna ökar till den oupptäckta pärlan vid medelhavet

Bucket list – här är 30 platser att se i Europa

GUIDE: Maxa din weekend i Köpenhamn

Folkkära Barcelona – 44 tips för en lyckad resa

Stor guide: Sveriges nio bästa spaupplevelser

Så maxar du Gotland – här finns något för alla