De söker frivilliga för expedition till Antarktis

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Antarktis

Skulle du vilja spendera en vecka på Antarktis? Och samtidigt bidra till miljön med hjälp av forskning? Då ska du vända dig till Airbnb och välgörenhetsorganisationen Ocean Conservancy som söker fem frivilliga för en expedition i december.

Mikroplaster är plastpartiklar som är mindre än fem millimeter stora. I haven finns det stora mängder mikroplaster som skapar problem när djur äter plasterna samt när miljögifter fäster sig på plastbitarna. Det går inte att bli av med de mikroplaster som redan finns i haven, men det går att minska hur mycket vi släpper ut i framtiden. Nu anordnar AirBnb och Ocean Conservancy expeditionen The Antarctic Sabbatical, en forskningsresa om just mikroplaster. Till expeditionen söker de nu fem frivilliga som ska spendera fyra veckor i Chile och på Antarktis.

Arbetar tillsammans med Antarktisforskare

De fem frivilliga som får följa med på expeditionen till jordens mest avlägsna kontinent kommer att arbeta tillsammans med Antarktisforskaren Kirstie Jones-Williams med att ta snöprover för att se hur mikroplaster spridit sig till Antarktis.

– De flesta ser Antarktis som en orörd och isolerad kontinent, men färska uppgifter visar att även de mest avlägsna platserna på jorden påverkas av plastföroreningar. Denna expedition kommer att hjälpa oss att förstå på vilka vägar mikroplaster tar sig till avlägsna regioner som Antarktis och genomförs vid en kritisk tidpunkt för att belysa vårt ansvar att skydda vår natur, säger Kirstie Jones-Williams i ett pressmeddelande.

Exakta datum för expeditionen beror på väderförhållandena.

Blir borta i en månad

Resan till Antarktis blir av i december, men först måste deltagarna genomföra träning i Punta Arenas i Chile. Där ingår bland annat kurser i glaciologi, fältprovtagningar och laboratoriearbete. Det exakta schemat beror på vädret, men den initiala planen är att vara i Chile 18 november till 3 december för att sedan åka till Antarktis och vara där till 12 december. Vem som helst kan ansöka om att få följa med, men Airbnb och Ocean Conservancy är ute efter personer med äventyrslust och en passion för miljön.

– Denna expedition kommer att innebära hårt arbete, med krav på vetenskaplig stringens under skoningslösa vinterförhållanden. Vi är ute efter passionerade individer, med en känsla av globalt medborgarskap, som ser fram emot att vara en del av teamet och återvända hem för att dela våra resultat med världen, säger Kirstie Jones-Williams.

De frivilliga kommer efter expeditionen att bli ambassadörer för Ocean Conservacy med uppgift att skydda haven.

– Tillsammans med Ocean Conservancy belyser vi problemet med mikroplaster för att uppmuntra en global publik att få sig en tankeställare kring konsekvenserna av vårt sätt att leva och tillsammans skrida till handling, säger Chris Lehane, Senior Vice President, Global Policy and Communications på Airbnb.

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Det som eftersöks är personer med äventyrslust.
Publisert:

LÄS VIDARE

Då kan du bo i en lyxig igloo på Nordpolen

ÄMNEN I ARTIKELN

Antarktis

Sydpolen

Airbnb

Äventyrsresor

Chile

Haven

Miljöfrågor

MER OM RESA

Sökes: Frivilliga att arbeta på Bahamas i två månader

Så kan du göra gott på semestern

Då kan du bo i en igloo på Nordpolen

Hon pausade skolan för att resa med sin pappa

Nu kan du boka pampiga Downton Abbey för en natt

Resebyrån utökar arbete med klimatkompensering

De jobbar för framtidens eldrivna flygplan

Hit kan du åka för att få se sydsken

Resejättens nya satsning: Djurupplevelser

Hon reste till Kina och tillbaka – med tåg

Han åkte ett varv runt jorden i en gyrokopter

Vinterns nykomlingar och populäraste resmål

Linda tog sig genom alla Sveriges landskap

Nu kan du bo som Barbie i det här drömhuset

Reseexperten: Inte bara positivt med mer turism

Resejätten förutspår: Så reser vi år 2020

De satsar på fler tågresor ut i Europa

Så åker du på en klimatsmart weekend

10 häftiga statyer runt om i världen

Resa med föräldrarna – det föredrar dagens unga vuxna

Därför väljer fler att resa på egen hand

8 stränder som kan försvinna i framtiden

Joakim, 27, reser till Antarktis: ”Häftigt resmål”

Besök Sloveniens mäktiga grottor