Allt du behöver veta om husköp i Spanien

Experternas tips innan du skriver på köpekontraktet

Av: 

Jenny Alexandersson

Fastighetsmäklare

I tv-serien ”Drömmen om Spanien” får du veta allt om hur man köper en bostad i Spanien. Nu har vi kommit fram till det sista avsnittet där experterna guidar dig ända fram till signering av köpekontraktet.
Här är de viktigaste sakerna att tänka på innan du skriver under.

Det finns flera saker du måste tänka på innan du skriver under köpekontraktet för bostaden i Spanien.

Du har hittat ditt drömhus och har gått igenom köpeprocessen ända fram till att det är dags att skriva under köpekontraktet. Då kommer oron krypande, har du verkligen tänkt på allt?

– Det är en sak att drömma om sitt semesterhem och gå på visningar. Men jag tyckte att det var när man väl skulle skriva under kontraktet som man blev verkligt nervös för då blev det liksom på riktigt, säger Camilla Enström som är programledare för ”Drömmen om Spanien” och som själv har köpt ett hus i Marbella.

Det råder ingen tvekan om att den spanska marknaden skiljer sig markant från den svenska. Det är mycket man måste hålla i minnet innan man genomför köpet.

– Om det är första hemmet man köper utomlands så är det väldigt mycket att tänka på, säger Fredrik Kristensson, mäklare på Carl Alex Partners.

Kontrollera allt noggrant

Han anser att det viktigaste att göra när man är i slutet på processen är att göra en grundlig kontroll med hjälp av sin advokat. Advokaten går igenom det juridiska och ekonomiska i föreningen eller kring villan man köpt.

– Jag rekommenderar att ta in en besiktningsfirma för att kontrollera skicket på bostaden man är intresserad av att köpa. Till exempel är det ganska vanligt med fukt i väggar i större utsträckning än vad man är van vid hemma i Sverige, säger Fredrik Kristensson.

Henrik Persson från Malmö köpte ett 160 kvadratmeter stort renoveringsobjekt i Marbella förra året. Han tittade på runt ett dussin lägenheter innan han och hans bror slog till.

– Det man fastnar för är läget. Att det är promenadavstånd till restauranger och mataffärer. Sedan är det här ett mysigt kvarter med många svenskar så man känner sig hemma, säger Henrik när han visar upp sitt nya hem i programmet.

Rätt värdering för bostaden

En svår nöt att knäcka är värderingen av bostaden man är intresserad av. I Spanien finns ingen sajt liknande Hemnet som samlar i stort sett samtliga objekt som är ute till försäljning.

– Hemma kan man jämföra olika objekt i samma område och se slutpriser. Här nere i Spanien känns det mer som en fingervisning. Man vet inte riktigt, säger Henrik Persson.

Det förekommer budgivningar i Spanien, men på ett helt annat sätt än i Sverige.

– Här går ofta budgivningarna åt andra hållet, nedåt istället för uppåt. Dessutom har vi inte öppna visningar på samma sätt som hemma med flera sällskap som kommer och tittar på en och samma villa, säger Fredrik Kristensson.

Istället gäller först till kvarn. Den som först lägger ett accepterat bud är den som får lägenheten. Ofta ligger priset lite under begärt pris.

– En annan sak som skiljer ganska mycket från Sverige är att man faktiskt måste betala för att få köpet genomfört, säger Camilla Enström.

Extra kostnad för advokat och notarie

De tio till femton procent som tillkommer utöver själva köpeskillingen innefattar avgifter till notarie, advokat, en kostnad för att koppla på el och vatten, skatt och överföringsavgifter med mera. Slår man ihop allt det så hamnar man någonstans mellan tio och femton procent.

Henrik Persson upplevde att den största skillnaden mellan den spanska och svenska bostadsmarknaden är tiden det tar att genomföra ett köp.

– Jag köpte en lägenhet i Sverige för cirka fyra veckor sedan och det var bara att skriva under direkt, det kan man göra samma dag. Men här i Spanien kan det ta två till sju veckor. Det beror på att det är en större process med advokater och juridiskt ekonomiskt och alla avtal och papper är konkret och klart, säger Henrik Persson.

Men man behöver inte hålla reda på allt i processen själv. Den mäklare du anlitar ska se till att du får den guidning du behöver.

 

Här hittar du alla avsnitt av ”Drömmen om Spanien”.

 

Tänk på det här innan du skriver köpekontrakt

  • Anlita en advokat som kan hjälpa dig genom hela köpeprocessen som som kan kontrollera att allt det juridiska verkligen är i ordning.
  • Ta hjälp av en besiktningsman som kan kontroller det fysiska skicket på din bostad så att du slipper otrevliga överraskningar senare.
Publisert:

LÄS VIDARE

Tågluffa längs Medelhavets vackra kust

ÄMNEN I ARTIKELN

Fastighetsmäklare

Resa | Spanien

Bostadsmarknad

Costa del Sol

MER OM RESA

Så hyr du ut din bostad i Spanien

Så kan du göra smarta bostadsklipp i Spanien

Så lyckas du med husrenoveringen i Spanien

En av fem kan drabbas av sena flyg i påsk

Massiv kritik mot ny turistlag i Spanien

Här är Europas vackraste vandring

5 platser i Palma på Mallorca du inte vill missa

Nio weekendtips som trendar

Mixa beach och backe i Marbella

Vackraste tågresorna i Europa

Här är tio okända resemål i Spanien

Nu sänks priserna på Kanarieöarna

7 europeiska stränder att drömma sig bort till

Tågluffa längs Medelhavets vackra kust

Neonfärgade stränder väcker ilska på Solkusten

Spring, sola, semestra – bästa löparresorna

Här är Europas 40 bästa stränder

Smaken av utsökta San Sebastian

Spanien toppar lista över hälsosammaste landet

Här är världens bästa stränder

Här är ön som kan ta över topplistorna

Pulsen i Las Palmas – allt annat än turistigt

8 resmål för den perfekta solosemestern

Staffan Heimerson testar tåget genom Europa