Därför är rullväskor ostadiga

Franska forskare kastar ljus på problemet med ostadiga rullväskor som gäckar stressade resenärer världen över.
Franska forskare kastar ljus på problemet med ostadiga rullväskor som gäckar stressade resenärer världen över.

Ostadiga rullväskor skapar huvudvärk för många stressade resenärer. Men är det fel på designen? Tekniken? Ingen har riktigt vetat – förrän nu.

Forskare har tagit problemet på allvar och presenterar två lösningar för den som vill rulla vidare genom livet.

Du är sen till flygplanet och rusar mot utgången när kabinväskan plötsligt kränger till och tippar över. Varje dag ställs resenärer världen över inför detta irritationsmoment, vars exakta orsaker hitintills varit höljda i dunkel.

Men som tur är har franska forskare nu gått till botten med problemet. Att en rullväska med två hjul tenderar att vackla till beror helt enkelt på en inneboende mekanisk instabilitet, enligt studien som publicerats i tidskriften Proceedings of the Royal Society A.

Olika rörelsemönster

Mer exakt uppstår ostadigheten i samspelet mellan olika typer av rörelser. Hjulen roterar runt en axel medan resten av resväskan rör sig linjärt åt vilket håll som helst. Det är i skärningspunkten mellan den roterande och den transnationella rörelsen som ostadigheten uppstår, enligt forskaren Sylvain Courrech du Pont som började undersöka rullväskors beteende för att underhålla sina studenter vid universitetet Paris Diderot.

Och det finns inte stort utrymme för avvikelser i rörelsemönstret för att det ska bli problem. Det räcker med en skarp kursändring i hög fart eller ett hjul som kör på ett hinder och lyfter från marken för att väskan ska vackla till.

Två lösningar

För att tackla problemet finns två alternativ, enligt forskarna.

Det första: Stanna. Stabilisera. Fortsätt framåt.

Det andra: Resväskan kommer att återfå stabiliteten om rotationen går snabbare. Åtminstone teoretiskt sett. Men att rusa i hög fart framåt på en flygplats kan förstås medföra andra typer av problem.

– Världen är full av enkla problem som det här som inte får någon lösning, säger Courrech du Pont till nyhetsbyrån AFP.

20 supertips för en billigare – och bekvämare – flygresa
Publisert:

LÄS VIDARE