Flyg från Europa till New York - på bara tre timmar

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:

Snart kan du kvista över till New York på en lunch.

Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte.

Med nya överljudsplanet Boom Supersonic tar flygningen bara tre timmar.

1 av 2 | Foto: Boom Technology
Så här kan det se ut när Boom Supersonic är i luften

Snart kan du flyga från London till New York på bara tre timmar och femton minuter. Nya Boom Supersonic kommer att flyga på 20 000 meters höjd och förväntas gå dubbelt så snabbt som ett stort trafikflygplan.

Det är bolaget Boom Technology som ligger bakom det nya överljudsplanet. Redan nästa år ska testplanet Baby Boom provflygas i USA. Testplanet kommer att vara en miniversion av det riktiga planet med plats för en pilot och en flygingenjör.

I trafik 2023

Om bara sex år, 2023, kan en flygtur med superplanet bli verklighet för reguljärresenärer. 76 beställningar har gjorts av fem olika flygbolag. Den som inte har tid att tillbringa en hel arbetsdag på ett plan över Atlanten får vara beredd att betala cirka 40 000 kronor för att knipa en plats.

Snabbare än Concorden

Precis som Fransk-Brittiska jetflygplanet Concorde kommer Boom Supersonic att färdas snabbare än ljudet. Concorde användes som passagerarplan från 1976 till 2003 då det togs ur trafik efter en olycka i Paris. Concorde innehar fortfarande rekordet för att vara det snabbaste passagerarplanet att korsa Atlanten. Men nu har det alltså fått sig en utmanare.

– Vi bygger den nya generationens överljudsplan, säger företagets vd Blake Scholl till Reuters. Men den blir betydligt mer prisvärd är Concorden och faktiskt något snabbare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA