Restaurang på havsbotten öppnar i Norge

1 av 4 | Foto: Snøhetta
Undervattensrestaurangen har panoramafönster på 11 x 4 meter.
RESA

Europas första undervattensrestaurang är på gång. Gå till botten med middagen på fem meters djup. Ta en räkcocktail och studera marina livet på norska sydkusten.

Europas första undervattensrestaurang tar form. Ett vågat projekt på norska sydkusten i företrädesvis glas och betong som ska stå klart 2019.

Gör skäl för namnet

På fem meters djup blir du serverad middagen. Via ett elva meter brett och fyra meter högt panoramafönster får du spännande och annorlunda utsikt.

Restaurangen, som fått namnet Under, är designad av den norska arkitektfirman Snøhetta. Kända för sina annorlunda designprojekt och har tidigare ritat det norska Opera & Ballet-huset i Oslo och varit inblandat i Bibliotheca Alexandrina i Egypten.

Klart om ett drygt år

Restaurangen placeras på havsbottnen med tjocka väggar utformade för att klara de varierande havsvillkoren.

Konstruktioinen har tre nivåer och en kapacitet på omkring 100 personer. Högst upp ligger ingången och garderoben. Därefter kommer en champagnebar som ska markerar övergången från strandlinje till hav. Längst ner ligger själva matsalen med två långa bord och flera mindre framför det stora fönstret.

Arbetet påbörjas i februari 2018 och ett år senare ska resturangen vara färdig.

– En av fördelarna med byggnaden är att den knyter ihop naturen. Och hur du på ett dramatiskt sätt kan gå genom betongröret från land till havsnivå. Och uppleva naturen du normalt inte kan uppleva, säger Rune Grasdal, projektets arkitekt till CNN.

Trygg & säker

Grasdal, liknar byggnaden vid ett periskop och understryker vikten av att människor känner sig säkra och inte drabbas av klaustrofobi. För att uppnå den känslan ska resturangen utrustas med naturliga material – som till exempel gedigen ek – och bra belysning.

– Det ska vara en spännande upplevelse där folk känner sig trygga när de sitter längst ner.

Marina experiment

Flera miljömässiga överväganden har gjorts vid konstruktionen som består av ett grovt betonghölje, vilket bland annat ska locka musslorna att hänga här. Vid sidan om själva restaurangverksamheten ska också ett marinbiologiskt forskningscentrum göra experiment på plats.

Foto: Snøhetta.
Undervattensrestaurangen får en marin prägel på fem meters djup.
ARTIKELN HANDLAR OM