Mejla

Åsa Erlandson

Innerst inne är vi alla göteborgare

Göteborg – Sveriges 
bästa stad?
Göteborg – Sveriges bästa stad?

RESA

Flera år i rad har stockholmarna röstat fram Göteborg som sommarens favoritstad. Det är stort, obegripligt och dessutom fel i sak: Stockholm är bäst nu på sommaren, och Göteborg resten av året.

Men det är enormt generöst av stockholmarna att hylla någon som ­spottar dem i ansiktet. Så många gånger har jag sett förväntansfulla stockholmare sätta sig på tåget för att uppleva goa, glada Göteborg och återvända molokna och i värsta fall blåslagna: ”Jag försökte bara beställa en bira”. ­Stockholmsfobin är djupt rotad och göteborgaren skulle hellre dö än att rösta fram Stockholm till någonting, förutom möjligtvis ”tyknaste staden”.

Bortsett från det, är Göteborg världens bästa stad:

Lagom stort. En småstad där man varken försvinner i mängden, eller råkar ut för att Ica-kassörskan håller koll på dina matvanor.

Trevligt. Alla är medvetna om stans varumärke och är du inte redan en go gubbe som småpratar med allt och alla, så drillas du i det. I Stockholm är det bara alkisar eller psykfall som tilltalar en okänd.

Lugnt. Det är inte turister som strosar ner för Avenyn, det är göteborgarna själva.

Stockholm däremot är som en gigantisk tvättstuga full med arga lappar. Tillrättavisningarna haglar: ”Stå till höger i rulltrappan!” ”Det här är faktiskt en ­cykelbana!” Strunt samma om det finns plats, principen är viktigast. ”Jag vänjer mig aldrig” säger min vän från New York, en något större stad, som är van vid att det strösslas med vänliga ord och artigheter. Och min kompis från en annan stor stad, Paris, tror fortfarande efter tio år på Stockholms gator att han har hamnat i en ofrivillig ­rugbymatch.

När någon hånar Göteborg som en samlingsplats för människor med mössan på svaj som går runt och säger ”e du go ellerrrr!” hela tiden, nickar jag bekräftande. Det är la treeevligt! Och så blir jag lite sorgsen för belackarnas skull och tänker stillsamt att saliga äro de okunniga, ty de skola icke veta bättre. Livet kan ju vara så mycket skönare för innerst inne är vi alla ­göteborgare.

Men en sak hedrar de stressade ”storstads”borna i Stockholm. De behandlar åtminstone alla lika. Alla får ilskna pling av män helt klädda i lycra om man råkar gå en centimeter in på deras cykelbana. ­Göteborgarna däremot slår på stora charmen mot alla utom mot ­stockholmare. De slår man bara på. Därför är det stort av ­stockholmarna att lista Göteborg som nummer ett. Det gör göteborgarna också, något annat skulle de aldrig klara av.

På sommaren slappnar Stockholm av, sänker ­garden och kommer till sin rätt. Stan vaskar sina stadspoliser som åker till Gotland, Båstad eller Österlen i stället och blir så där vacker och ­trevlig som man önskar att den alltid kunde vara. ­Världens bästa sommarstad.

Åsas topp 3 – fler skäl att älska Göteborg

Ordvitsar. En ­intellektuell konstart och ”litteraturens grundval” enligt den framstående litteraturvetaren ­Jonathan Culler. William Shakespeare och James Joyce var också skickliga ordvitsare.

Vädret. Det finns bara en årstid, 8 plusgrader och diagonalt regn. Det har skapat Sveriges charmigaste befolkning, man måste hålla ihop.

”Aldrig hata, bara älska”. Ishockey­laget Frölunda Indians supporterslogan. ­Klubben heter Goa Gubbar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Av: 

Åsa Erlandson

Publisert: