Rekordmånga turister till Sverige

RESA

Aldrig förr har så många utländska turister besökt Sverige.

Den här sommaren ser ut att slå alla rekord – trots det dåliga vädret.

– Vi kan mycket väl överträffa sommaren 2006 som var all time high, säger Thomas Brühl på Visit Sweden.

Foto: Thomas Brühl, Visit Sweden.

Mångfald, högklassig mat, vacker natur och samisk kultur. Det är mycket som lockar allt fler utländska besökare till Sverige. Antalet gästnätter under juni månad var 770 000, vilket är en ökning med åtta procent jämfört med samma månad förra året. Det visar nya siffror sammanställda för Visit Sweden av Nutek/SCB.

Fler spanjorer och ryssar

Norrmän och tyskar är fortfarande störst i antal, men andra nationaliteter ökar mest. Spanjorerna kommer stort, men även ryssarnas och kinesernas besökarantal ökar kraftigt för varje år.

Och den goda turisttillströmningen märks även hos flera av Sveriges populäraste besöksmål. Vasamuseet har haft en rekordsommar med 360 000 besökare juni–juli. På Astrid Lindgrens värld säger man sig också göra sitt bästa år någonsin. Och svenska fjällen är folktätare än någonsin.

–?Det har varit en enormt bra sommar. Fjällstugorna har varit i princip fullbokade och på vissa stationer har man knappt haft några bäddmadrasser över till alla turister, säger Gösta Westin, fjällchef på STF.

Thomas Brühl, vd för Visit Sweden som marknadsför Sverige, säger att den ökade populariteten har flera orsaker. Dels har det blivit enklare att ta sig hit med alla nya direktflyg från Europa, dels växer efterfrågan av just den typ av upplevelser som finns i Sverige.

”Vädret ingen nackdel”

– I dag vill människor ha en semester full av upplevelser. Det kan Sverige erbjuda. Här finns allt från storstad till natur och den exotiska tystnaden, säger Thomas Brühl.

Och sommarens dåliga väder behöver inte vara en nackdel, tror han.

– Dåligt väder gör att turisterna shoppar mer. Dessutom har många turister från andra länder det varmt hemma, att det är svalare här är en del av det exotiska med Sverige, säger Thomas Brühl.

Martina Knutsson

ARTIKELN HANDLAR OM