Ännu en kopia av Titanic ska byggas

Titanic återuppstår – två gånger om.

Först lanserade en australisk miljardär planerna på att låta bygga en exakt kopia av olycksfartyget.

Nu vill en grupp kinesiska entreprenörer göra detsamma.

Australiske miljardären Clive Palmer fick många att höja på ögonbrynen när han 2012 – exakt 100 år efter Titanics förlisning – deklarerade att han tänkte låta bygga en fullskalig kopia av fartyget.

Titanic II ska enligt planerna sättas i sjötrafik 2016 och så långt möjligt vara troget originalet. Fartyget byggs i Kina, ett land där Titanic-febern inte tycks avta.

Filmen ”Titanic” från 1997 med Leonardo di Caprio och Kate Winslet i huvudrollerna, är den största biosuccén i Kina genom tiderna, skriver nyhetsbrevet Tophotelprojects.

Förtöjs vid ö i Stilla havet

Därför planerar nu ett kinesiskt konsortium att låta bygga en kopia av olycksfartyget. Men till skillnad från Palmers Titanic II ska det inte sättas i trafik till havs, istället blir det ett flytande hotell med namnet Ocean View Resort som placeras på ön Tinian i Stilla havet.

Kinesernas kopia av Titanic ska bland annat rymma:

300 rum

74 sviter

Restauranger

Spa och gym

Ett museum

Shoppingarkader

Kasino

Bröllopskapell

Festlokaler

Lord Nelsons fartyg blir också hotell

The Bridge Investment Group räknar med att projektet går loss på cirka 130 miljoner dollar (cirka 900 miljoner kronor). Bygget ska påbörjas i slutet av 2014 men något öppningsdatum är ännu inte satt.

Kopior av klassiska fartyg som blir hotell verkar för övrigt vara högsta mode just nu. I tyska Erding, nära München, pågår byggandet av en kopia av HMS Victory – brittiske admiralen Lord Nelsons skepp som överlevde Slaget vid Trafalgar 1805.

Det fartygshotellet ska enligt planerna öppna redan i sommar.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN