I Draculas fotspår

Säg Transsylvanien – och allas tankar går till Dracula. Och visst svävar huggtänderna över landskapet – men framförallt finns här makalöst vacker orörd natur med borgar spetsade på höga klipputstprång och medeltida städer med vindlande gränder. Du hittar länkar för nedladdning av reseguiden i botten av artikeln.

En resa till och i Transsylvanien är nog så nära verklighetens Dracula det går att komma, i alla fall förlagan – furste Vlad Tepes, också känd som Dracului, djävulens son.

Så att testa en Draculaöl, bo på hotell Dracula eller gå loss bland Draculakitschen på krogen som bär filmvampyrens namn går alldeles utmärkt.

Men, skriver resejournalisten Mikael Persson i resguiden hit, mest är ändå Transsylvanien orörd natur och levande landsbygd, med häst och vagn genom långsträckta byar och hustak som ofta bär på storkbon. Här är kulturlandskapet ålderdomligt och mjukt böljande. Ängarna är klädda med mattor av midsommarblomster. Höet slås med lie. Och fjärilsvingar samsas med försynt surrande humlor.

Och över alltsammans vakar Karpaterna med tjocka urskogar och toppar som vassa silvernålar. Berg vars sluttningar är intagna av herdar och betande boskapshjordar.

Ur innehållet:

Resan hit

Viktiga & praktiska fakta

Ta sig runt

Ekoturism

Dracula

Restauranger

Vampyrer

Huggtänder & klor

Udda ställen

Guiden innehåller även en karta över Transsylvanien och många vackra bilder. Spara ner, skriv ut och ta med på resan!
Guiden består av 20 A5-sidor och publicerades den 26 mars 2009.
_________________________________________________________________

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Rumänien