Resa

Vodkahotellet –  en 60 meter hög flaska

avJessica Balksjö

1 av 3 | Foto: Kreativahus Arkitekter

Ett vodkahotell i form av en 60 meter hög Absolut-flaska.

Låter det som en urflippad amerikansk dröm?

Snart kan hotellet stå klart i skånska Åhus.

Åhus - "the home of Absolut" - får snart en ny byggnad att skryta med. I den tolv våningar höga jätteflaskan, med samma mått som en Absolut Vodka, ryms 60 rum och plats för vodkabarer och restauranger.

Bakom projektet står bröderna Max och Mats Svensson, två entreprenörer från Kristianstad.

– Visionen är att bygga två flaskhotell. Jag och brorsan är enäggstvillingar, så det blir twin towers, säger Max Svensson.

Stolta över varumärket

Bröderna själva tycker att det är en självklarhet att bygga vodkahotellet i Åhus.

– Det är "the home of Absolut". Fabriken ligger i närheten och hotellet blir en del av konceptet. Det här varumärket är något vi ska vara stolta över i Sverige, säger Max Svensson.

Än så länge är det inte helt klart hur den slutgiltiga flaskan kommer att se ut. Troligen blir den svart, precis som den mest kända Absolut-flaskan. Inredningen följer profilen och idéer finns om att dra varumärket vidare med teman på olika "smaker" i rummen.

Kommunen positiv

Byggnadsnämnden har redan godkänt de tolv våningarna och reaktionerna på flaskformen verkar hittills ha varit positiva. Även från de boende i området.

– Nämnden var helt enig. Det var till och med någon som uttryckte att de ville att vi skulle göra den högre, säger Max Svensson.

Om ungefär två år räknar bröderna Svensson med att kunna ta in de första hotellgästerna.

Absolut Vodka känner till byggplanerna, men hittills är projektet inget uttalat samarbete.