Fira räkmackans dag

avJohan Söderlund

Här säljs 260 000 räkmackor om året

Idag 14 oktober inför Arlanda flygplats räkmackans dag för första gången i världshistorien.

– Och det har man inte talat om för mig, utbrister folkvettsexperten Magdalena Ribbing.

Folkvettsexperten Magdalena Ribbing tycker att vi ska ställa krav på räkmackan.

Magdalena Ribbing är mest känd för sitt arbete med att lära svenska folket vett och etikett, men hon har också ett brinnande matintresse och ett särskilt varmt förhållande till räkmackan.

– Vår kärlek till räkmackan är genetisk, säger hon och skrattar. Det ligger vår folksjäl. Vi tycker räkor är fint och tjusigt och det serveras överallt. På caféer, födelsedagar, jobbtillställningar...

En miljonbusiness

På Arlanda flygplats säljer man 5 000 räkmackor i veckan vilket blir 260 000 om året. Det går åt 42 ton räkor till alla hundratusentals smörgåsar. Det är alltså ingen slump att det är just Arlanda som initierar räckmackans dag. Det är en miljonbusiness på flygplatsen.

Den som besöker någon av terminalerna denna vecka kommer att mötas upp av särskilda räksmörgåsvärdinnor som guidar resenärerna till olika varianter av den kladdiga munsbiten. Det är totalt 10 restauranger som satsar lite extra på räkmackorna just denna vecka.

Många varianter av mackan

Traditionellt består en räkmacka av räkor, majonnäs, ägg, kaviar och citron, enligt arrangörerna av räkmackans dag. Men det finns många varianter bland urvalet på Arlanda. Exempelvis en japansk smörgås med kräftstjärtar och wasabi.

– Det är inte en räkmacka. Det är en smörgås med andra saker på, säger Magdalena Ribbing.

Enligt Magdalena Ribbing ska en äkta räkmacka bestå av en tunn skiva bröd (helst rågbröd - inte den vita Wettextrasan). Brödet ska vara tjockt nog att kunna bära ett rejält lager räkor. Majonnäs är frivilligt. Kanske ett salladsblad. Eller som stjärnkocken Erik Lallerstedts variant med ett fint lager finhackad rödlök under majonnäsen.

– Men jag tänker inte bestämma vad folk tycker är gott. Jag unnar folk friheten att välja själva. Men ställ krav på att räkmackan verkligen är en räkmacka i meningen att den innehåller mestadels räkor, säger Magdalena Ribbing.

Arlandas billigaste räckmacka är en liten tapasvariant för 49 kronor. Den dyraste, 200 gran XL, kostar 189 kronor. I Arlandas Sky city kan du hitta räksmörgåsar från 69 till 129 kronor.