Eastjet-resenärer får inga pengar

RESA

Skatteverket tog 1,9 miljoner i förvar - vd kvar i häkte

Det blir inga pengar tillbaka för flygbolaget Eastjets resenärer.

För drygt två veckor sedan begärde Skatteverket 1,9 miljoner från Eastjets konton i SEB.

Nu ger länsrätten dem rätt.

2 000 resenärer som skulle åkt till Thailand med Eastjet i vinter får ingen resa – och inga pengar tillbaka.

Flygbolaget Eastjet som sålda billiga flygresor till Thailand lade ned verksamheten för en månad sedan.

Samtidigt satte företaget undan 3 miljoner kronor på ett så kallat klientmedelskonto hos SEB just för att säkra att pengarna skulle gå till de 3 000 resenärer som köpt biljett med företaget.

Bara 1000 hann få pengar

Men bara 1 000 hann få några pengar. Sedan begärde Skatteverket att resten av pengarna, cirka 1,7 miljoner, skulle tas i förvar.

I går beslutade länsrätten i Göteborg att Skatteverket har rätt att hålla 1,96 miljoner i en så kallad betalningssäkring.

Eastjet kommer inte att överklaga, utan pengarna fortsätter att vara frysta.

Skatteverket ska nu pröva skattefrågan, därefter kommer målet upp i länsrätten. Enligt rådman Claes Linder är det inte troligt att det kommer att ske före jul.

– Om vi vinner det målet återbetalas alla pengarna till resenärerna och Eastjet. Men det kommer att bli en lång och tuff process, säger Jan Thomas Stenberg, juridiskt ombud för Eastjet.

Vd kvar i häktet

Skatteverket har under en längre tid granskat Eastjet för grovt skatte- och bokföringsbrott. Vd Robert Peric sitter sedan en månad häktad misstänkt för skatte- och bokföringsbrott. Nya omhäktningsförhandlingar hålls idag.

Enligt Jan Thomas Stenberg sitter inte Peric häktad för verksamheten inom Eastjet, utan affärer utanför företaget tillsammans med en av Eastjets anställda, som tidigare suttit häktad men idag är på fri fot.

Tidigare artiklar:

Bo Svernström

ARTIKELN HANDLAR OM