”Uppsala är spännande”

1 av 3 | Foto: Ståtlig prakt Skoklosters slott är det största privata palats som någonsin har byggts i Sverige. Här bodde Carl Gustaf Wrangel under 1600-talet. Han samlade på exotiska saker från hela världen och än i dag finns samlingarna kvar: bland annat uppstoppade djur, vapen och indianföremål. Barn kan gå på särskilda visningar eller pyssla i verkstaden. Öppet dagligen.Pris för guidad tur: 20 kr/barn, 40 kr/vuxen. www.skoklostersslott.se
RESA

Meteorologen Pär Holmgren gillar Uppsala mest i Uppland.

Favoriten är kungagravarna från 400-talet.

– Gamla Uppsala med högarna är ett väldigt speciellt ställe som alltid har legat mig varmt om hjärtat. Där finns verkligen historia på riktigt.

Som femåring flyttade han från Gästrikland men Uppsala är nu ett självklart val för Pär Holmgren, trots pendlingen till SVT i Stockholm.

Vart tycker du att man ska åka för att bäst uppleva Uppland?

– Framför allt Uppsala, där finns det ju massor av spännande platser. Universitetsbyggnaderna, domkyrkan och slottet.

När Pär upptäckte meteorologutbildningen i staden blev han kvar, med korta avstickare till Norrköping och Skåne.

– De säger att Skåne är platt men Uppland är faktiskt plattare. Stora delar är rent ut sagt ganska tråkiga ur naturperspektiv.

Ja, bortsett från skärgården då. Föräldrarnas stuga i Öregrund är välbesökt.

– Miljön är fascinerande precis där skärgården tar slut.

På svanslöst vis

Upptäck Uppsala ur kattperspektiv – gå på Pelle Svanslöspromenad. Det var här katten från böckerna bodde och på Pelle-promenaden får du se platserna där Maja Gräddnos, elake Måns och de andra höll till. Under sommarmånaderna går flera turer varje dag. Pris: 40 kr/person.

www.uppland.nu

Historiskt

Gamla Uppsala är en perfekt utflykt en solig dag. Här är historien ständigt närvarande tack vare de tre gravhögarna från 500-talet, kyrkan från 1100-talet och de många fornlämningarna. Här ligger också ett museum som är öppet dagligen under sommaren.

www.raa.se/gamlauppsala

Balla Trazan

På Lasse Åbergs museum i Bålsta kan du frossa i både Disney och Trazan och Banarne. Han har nämligen en av världens finaste samlingar av leksaker och konst med motiv av Musse Pigg och de andra figurerna. Förutom det kan besökarna leka i Trazankojan. Öppet tisdag–söndag. Inträde: 30 kr/barn, 60 kr/vuxen, 150 kr/familj (två vuxna och två barn).

www.abergsmuseum.se

Och så finns även: Uppsala domkyrka, Linnés Hammarby, Fyrishovs bad och Roslagen.

KALENDARIUM:

Krönikespel i Gamla Uppsala (16–18/6) Nyckelharpsstämman i Österbybruk (16–18/6) Fallens dag i Älvkarleby (18/6) Skoklosterspelen (26–30/7) Roslagsloppet har målgång i Öregrund (5/8) Badortsdagar i Öregrund (18/8)

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM