Hitta din strand på Ljusets kust

1 av 5
RESA

Costa de la Luz, Ljusets kust, i sydvästra Spanien bjuder på milsvida stränder, spansk atmosfär och Europas bästa klimat - till ett bra pris. Massturism är inget man har strävat efter här.

Här är din guide för att hitta en egen vrå bland sanddynerna.

Här är Spaniens bästa playor för..

...naturälskaren

Inte en bar eller solstolsuthyrare så långt ögat kan nå! Playa los Caños de Meca är en dröm för naturälskaren, en tre kilometer lång sandstrand som bryts av klippor i hjärtat av en naturpark med fridlysta pinjeträd. Den som gillar den svenska Hallandskusten stormtrivs här. Men vågorna är ibland höga och möjligheten att ha uppsikt över småbarn från bekvämt "strandfilt-avstånd" är delvis begränsad.

...golfaren

Playa Islantilla, en 1,2 kilometer lång strandremsa nära portugisiska gränsen, är drömmen för alla golfälskare med en 27-hålsbana nära stranden. Lockar inte den gyllene sanden och de salta Atlantbaden så finns både frodig gräsmatta med solstolar och sötvattenspool - mitt på stranden. Hotellpärlan - Islantilla Golf Resort - ligger intill golfbanan, men ett minitåg tar dig snabbt ned till havet.

...festprissen

Puerto Santa Maria är paradiset för den som gillar att kombinera god mat, nattliv, sol och salta bad. I den lilla hamnorten ligger sherrybodegorna, fisk- och skaldjursrestaurangerna, barerna och nattklubbarna på rad. Och det är fullt ös till klockan åtta på morgonen. Två stränder - la Puntilla och la Calita - ligger på gångavstånd från nöjeskvarteren.

...lyxliraren

De fyr- och femstjärniga hotellen ligger på rad utefter Playa la Barrosa i Novo Sancti Petri. Men den vita finkorniga sandstranden kan sluka betydligt fler. Tennis, segling, barnklubbar, barer och restauranger - här finns allt! Innanför stängslet till respektive lyxhotell är bara hotellgästerna välkomna, men stranden är till för alla. Att det är långgrunt och att vågorna är minimala gör stranden populär bland småbarnsfamiljer.

..."spanjoren"

Playa Nuestra Señora del Carmen i Barbate är stranden där byborna samlas. Här råder påtaglig spansk semesterstämning - glada skratt, en doft av grillade sardiner, bollar i luften och gigantiska plastdjur som guppar i havet. Och "allt" finns bara ett stenkast bort - såväl restauranger som barer, strandpromenad och livsmedelsbutiker. Stranden är 1,8 kilometer lång, vågorna är sällan höga, det är långgrunt och här finns badvakter.

...brädseglaren

Tarifa, på Spaniens sydspets, är mötesplatsen för alla vindsurfare. Stämningen är på topp under juli och augusti. De flesta som väljer att åka hit har ju ett gemensamt intresse oavsett ålder. Vindsurfing på dagarna, en tupplur - och så är det full fart hela natten. Casa de Poros är den mest populära stranden.

Eva Österlind ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM