5 saker att göra i vackra Palermo

RESA

Resa har tipsen om guldkornen i Siciliens huvudstad

1 av 2 | Foto: Besök någon av Palermos marknader och frossa i färska, lokalt producerade frukter och grönsaker.

Teatro Massimo

På Piazza Verdi mitt i centrum ligger Italiens största operahus. Här kan du se opera, balett och klassiska konserter. De billigaste biljetterna kostar ca 180 kronor, men då får du räkna med rätt dåliga platser. Är du bara intresserad av byggnaden finns guidade rundturer för runt 30 kronor. Och det kan det vara värt. Även för den som varken är intresserad av arkitektur eller opera är Teatro Massimo kul eftersom det är här delar av "Gudfadern 3" utspelar sig.

Shopping

De tjusiga butikerna finns på Via della Libertà mellan Giardano Inglese och Piazza Castelnuovo och på Via Ruggiero Settimo. Ett måste är Furla som har snygga italienska väskor och plånböcker.

Furla är rätt dyrt men jämfört med Louis Vitton-butiken bredvid är priserna överkomliga. På Via Roma hittar du billigare skor och kläder, framför allt i stadens gamla kvarter.

När du köper skor, tänk på att titta ordentligt i skyltfönstret - de flesta affärerna har inte skorna uppställda inne i butiken.

Monte Pellegrino

I utkanten av Palermo ligger naturreservatet Monte Pellegrino, ett 600 meter högt berg. Det går att klättra upp både via trappor från Palermo och på vandringsstigar som börjar i parken Parco della Favorita. För den latare: ta buss 812 från Piazza Verdi. Utsikten från berget är fantastisk både över Palermo och den lilla badorten Mondello. Santa Rosalia är ett av Palermos skyddshelgon och i kapellet hålls fortfarande mässor på söndagarna. Öppet 7-19 varje dag.

Marknader

I Palermos gamla stad finns marknader med medeltida anor. I dag är de aningen modernare, men det är ändå en upplevelse att ta sig längs de trånga marknadsgränderna där stånd med grönsaker, fisk, kött och kläder slåss om utrymmet.

Här köper dessutom Palermoborna sin mat. Marknaderna öppnar vid 7.30 och stänger runt kl 18. Stånd med färskvaror stänger dock när varorna tar slut, så bästa tiden att besöka marknaderna är på förmiddagen.

Katedralen i Monreale

Bara 8 kilometer från Palermo ligger den lilla staden Monreale med utsikt över hela Palermo. Ska man se någon byggnad på Sicilien så är det katedralen i Monreale. Kyrkan, som blandar normandiska, arabiska, bysantiska och klassiska byggnads-

stilar, är byggd på 1100-talet och har en av Europas finaste och största mosaiker. Än så länge kostar det inget att gå in i katedralen, men brukligt är att lägga några slantar när man går ut. Enklaste sättet att ta sig till Monreale från Palermo är med vanlig lokalbuss. 603 och 614 går från Piazza A Gasperi, 105 och 389 från Piazza Indipendenzia.

Nina Jakobson