Med lågprisflyg till Medelhavet

RESA

Eva och barnen åker från vardagen till byliv i Nimes

En semester i södra Frankrike lockade.

Med lågprisflyg blev drömmen verklighet.

– Vi ska leva byliv i Nimes, säger Eva Oldhagen, 50, och bordar Ryanairs flygplan tillsammans med döttrarna Mira, 15, och Blanka, 9.

Foto: Franska Rivieran är hett i semestertider. Från Göteborg kan du få tag på en resa från 1 469 kronor tur- och retur.

Nu ska de tillbringa tre veckor i en liten by utanför Nimes, där de hyrt ett hus.

– Det finns en flod som man kan bada i också, säger Eva Oldhagen.

Det är första gången de är i den trakten. Biljetterna bokade de ungefär sex veckor före avresedagen. De lyckades pussla ihop biljetter med Ryanair på sträckan Stockholm–Nimes tur och retur för cirka 2 000 kronor per person. Enda orosmomentet är den sju timmar långa väntan vid flygbytet i London, som de tror kan bli seg. Men det gick inte att få ihop resan på något annat sätt.

På Skavsta flygplats utanför Nyköping väntar resenärer som ska med samma flyg till London som Eva Oldhagen och hennes döttrar, men som sedan ska vidare till Rom, Bryssel och Dublin.

De flesta säger att det är det billiga priset som vunnit över den extra service, till exempel matservering, som man får hos andra bolag. Just nu är dessutom charterbolagens flygstolar nästan lika dyra som de reguljäras.

Under våren har flera av lågprisbolagen inlett rena priskriget mot de etablerade storbolagen. Både Ryanair och Goodjet har annonserat om flygresor för en (1!) krona. Med flygskatter och olika avgifter blir det verkliga priset visserligen aldrig riktigt så lågt, men de allra billigaste resorna såldes snabbt slut.

Björn Forslind är också på väg till Nimes, och har rest på samma sätt tidigare. Han tycker att det fungerat rätt bra, men att det blivit långa väntetider.

– Och bokningssystemet är dåligt, det är svårt att se alla delarna av resan om man ska kombinera olika sträckor, säger han.

Väntetider är något man ofta får räkna med om man ska försöka kombinera lågprisbiljetter. Eftersom man måste checka in bagaget på nytt oavsett om man flyger med samma bolag så är det dessutom nödvändigt med goda marginaler. Flygbolagen ersätter inte om man missar sitt anslutningsflyg på grund av exempelvis förseningar.

Tänk på det här innan du bokar resan

Karin Poring