London – vilken är stadsdelen för dig?

London är enormt och ofta hinns inte hela staden med på en weekend.
Vill du shoppa, festa eller gå på flotta restauranger?
Här kan du läsa om sex av de mest populära stadsdelarna för att ta reda på vilket område du bör fokusera på.

Soho – centralt och trendigt

Soho var förr i tiden känt som ett sjaskigt område med strippklubbar och dunkla barer. Men de senaste 20 åren har området blommat ut och är hem till några av Londons hippaste kvarter – även om mycket av den gamla ruffiga känslan finns kvar.

Här är det tätt av hyllade restauranger, små gulliga fik och second hand-butiker, men det finns även hel del turistfällor att se upp för.

Stadsdelen ligger väldigt centralt och är belägen mellan Oxford street och Piccadilly circus. Soho gränsar även till Covent Garden och West end.

Några av attraktionerna är bland annat anrika varuhuset Liberty’s och mytomspunna Carnaby street som var ett Mecka för mods under 60-talets swinging London-era.

Ät: På Lina Stores, Sohos förmodligen bästa och mest prisvärda italienare. De har funnits i området sedan 40-talet och serverar färsk pasta i en rakt igenom turkosmålad restaurang. De har även en deli på en annan adress i Soho om du vill köpa med dig färsk ost, tryffel eller andra italienska delikatesser.

Soho i London.
Soho i London.

Notting Hill och South Kensington – exklusivt men mysigt

Västra London har ett rykte om sig att vara lite överklassigt snobbigt, vilket kanske stämmer till viss del. Men som besökare märker man mest av alla charmiga fik med sina uteserveringar, vackra små parker och trevliga vinbarer.

Det här är exklusiva områden och perfekt för den som uppskattar en stillsam och vacker atmosfär. Men bara för att det är lugnt betyder det inte att det inte rör på sig – en vacker vårdag är invånarna lika soltörstande som vi svenskar och uteserveringarna fylls snabbt.

Populära turistmål är bland annat Notting hills Portobello market, en marknad som hålls på Portobello road flera gånger i veckan. Här säljs allt från lokalproducerade matvaror till vintage-kläder och du kan mätta magen vid många matstånd.

Här har du även nära till Knightsbridge och världsberömda varuhuset Harrod’s där man sägs kunna köpa vad som helst (den mest kända ”varan” var ett levande lejon som två män köpte på 70-talet).

I samma område finns också flera kända museum som till exempel Victoria and Albert som ofta har uppskattade utställningar.

Ät: Farmacy i Notting Hill är specialiserad på nyttig, växtbaserad mat. Instagram-vänligt, fräscht och gott.

Shoreditch – Ungt, hippt och mycket fest

Shoreditch är en ung stadsdel som kännetecknas av sitt klubbliv, sina hippa barer och caféer och sina hipster-invånare.

Old street är områdets mest kända gata och här hålls den kända marknaden där du kan köpa saker som vintagekläder, gamla LP-skivor och konst från lokala förmågor.

Det händer mycket i de här kvarteren och det är vanligt att det sätts upp olika tillställningar. Allt från tillfälliga matmarknader till pop up-klubbar kan dyka upp.

Hackney, Dalston och Hoxton är närliggande områden med samma anda.

Det här är en stadsdel som passar den gillar liv och rörelse och som gärna vill festa loss på sin London-resa.

Ät: På Bounce, här finns en stor bar och flera pingis-bord som du och dina vänner kan utnyttja. Vill ni äta finns det pizza och massa andra smårätter att dela.

Shoreditch.
Shoreditch.

Hampstead – Vackra områden utan turister

Det här är framförallt känt som ett bostadsområde för mediemänniskor och akademiker, och är kanske inte så välbesökt av turister.

Hampstead är på många sätt en underskattad stadsdel. Visst, det finns inte mycket shopping och nattliv, men gott om bra caféer och restauranger. Området har även en av Londons kanske bästa parker: Hampstead Heath, med utsikt över hela staden, vackra promenadstråk och flera gulliga dammar.

Hampstead Pergola and Gardens är en annan bedårande park upprättad 1905 som inte många turister känner till. En pittoresk trädgård perfekt att spendera en sommardag på.

Ta dig till Hampstead om du vill bort från turism och istället vill ta en promenad bland riktiga Londonbor.

Ät: På Brew House. En imponerande lokal med högt i tak där du kan äta allt från lunchsallader till te och kakor och mer ordentlig mat.

Camden Town – Avslappnat med bra pubar

Ungt, kreativt och avslappnat.

Många pubar erbjuder livemusik på kvällarna, några av de mest kända är Jazz café och The Roundhouse.

Stora delar av året hålls det även här marknader av olika slag. Framförallt är de kända för marknaden vid Regent’s Canal.

Ät: På the Colonel Fawcett, en prisvinnande restaurang med mysig känsla. Här kan du äta klassiker som fish and chips och diverse kötträtter men även en hel del veganskt som butternut squash med bönröra.

Mayfair – Lyx och sevärdheter

Centralt beläget med närhet till några av Englands mest kända landmärken. Härifrån har du gångavstånd till Big Ben och House of Parliament, Buckingham Palace och London Eye.

Samtidigt är det ett väldigt exklusivt område med mycket flotta butiker och restauranger. Fönstershoppa exempelvis i Burlington Arcade eller besök flera moderna konstgallerier på Cork street.

Vill du ta en tur i parken så har du nära till enorma Hyde Park.

Ät: Coyas har en så kallad ”bottomless brunch”. Det här är det perfekta sättet att starta en festlig lördag på. De serverar rätter som hemmagjord guacamole, ceviche och tiraditos. Skölj ner det hela med deras cocktails som lagras på fat.

150 restips till LondonAftonbladets reseguider - Ladda hem och ta med
Publisert:

LÄS VIDARE