”Jag bodde gratis i dyra New York”

Skippa dyra hotell – upplev storstaden från soffan istället

Även om man får tag på en billig flygbiljett till New York så går ofta hotellnotan på en saftig summa.

Men det finns en lösning på problemet – skippa hotellet och bo gratis hos en New Yorkare i stället.

Fenomenet heter couchsurfing, alltså soffsurfning, och går ut på att man ska kunna resa jorden runt, bo hos någon av lokalborna och på så sätt få se sånt som de flesta turister annars missar.

För mig som precis anlänt till New York utan några nära vänner i stan låter det helt perfekt.

”Vi skulle ha kul ihop”

Joe är en av New Yorks många värdar och han går med på att låta mig bo hos honom i trendiga Williamsburg. Lägenheten är en trea, men det andra sovrummet används som kontor så soffsurfare sover i vardagsrummet.

Just för tillfället surfar även svenska Mia på hans soffa, men det verkar inte vara något problem att jag dimper ner och tar över den stora luftmadrassen på golvet.

Joe och Mia beter sig som gamla vänner och jag får snabbt veta att det inte är första gången hon är här.

– I juni förra året skulle jag till New York, men visste att mina vänner var rätt upptagna. Jag hade gått med i Couchsurfing ett par månader tidigare och hittade Joe på deras sajt. Han skrev att han gillade musik och konst och det lät som om vi skulle ha kul ihop.

Kuddkrig på Wall Street

Från början var det tänkt att Mia skulle stanna i två–tre nätter, men det blev en hel vecka. Och när hon nu tog tio dagars semester från studierna var det självklart att hon skulle bo hos Joe igen.

– Min vistelse i New York hade blivit helt annorlunda om jag bott på ett hotell. Jag hade säkert haft kul, men det hade blivit mer museum och sånt och jag ville ju uppleva lite av det galna New York som Joe pratat om.

Jag hinner aldrig ställa frågan vad det galna New York innebär. Joe har redan massor med planer för oss. Vi ska på kuddkrig på Wall Street, konstvernissage i Midtown, privatfest med cirkustema i Harlem och på soffsurfarnas veckobar Revival.

Joe är helt enkelt den perfekta soffsurfvärden personifierad och han tycker själv att det är kul.

Givande möten

– Jag gillar att visa folk en annan del av New York, mer underground, sånt de inte skulle få se om de bodde på hotell eller vandrarhem. Man ger mycket som värd, men får mycket tillbaka också i de många fantastiska människor man träffar.

Efter bara ett par dagar i New York och massor med aktiviteter har min mobil fyllts på med en mängd nya nummer.

Andra soffvärdar som jag stött på under festligheterna har bjudit in mig på jazzbrunch i Harlem och på äkta kinesiskt käk i Chinatown.

Före testet tänkte jag nog som många andra att soffsurfning är ett smart sätt att resa billigt på, men det som verkligen gör erfarenheten unik är människorna man möter och det utbyte man har med dem.

Lotta Zachrisson/text&foto

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN