Nazi-muséet kostar 80 miljoner

1 av 3
RESA

Nu kan du turista i nazi-ledaren Heinrich Himmlers mytomspunna SS-högkvarter Wewelsburg.

Men öppnandet av muséet väcker starka reaktioner.

80 miljoner kronor har investerats i Wewelsburg slott, högkvarteret i centrala Tyskland där SS-ledarna under andra världskriget smed grymma planer om judarna. Nu har högkvarteret förvandlats ett museum. Turisterna guidas igenom rum efter rum med skrämmande minnen om en mörk tid i Tysklands historia.

”Naziland”

Men öppnandet av muséet har väckt starka reaktioner i brittiska medier. Kritiker fruktar att nynazister världen över kommer att vällfärda till platsen och den brittiska tidningen the Sun går så långt att de kallar turistattraktionen för ”Naziland” och ”a sick museum”. Men muséets vd Kirsten John Stucke tror inte att slottet kommer att locka till sig högerextremister.

– Nynazisterna är oönskade här och de som vill göra slottet till en pilgrimsplats kommer att kastas ut, säger han.

Wewelsburg slott byggdes på 1600-talet men 1934 ockuperade Heinrich Himmler byggnaden och gjorde det till SS-högkvarter.

Ett SS-rike

Himmler drömde om att slottet skulle bli "centrum för den nya världen" och hade gigantiska planer om att riva städerna kring Wewelsburg för att bygga sitt eget perfekta SS-rike. Planerna förverkligades aldrig.

De tyska myndigheterna har flera museumprojekt som ska berätta om Nazitiden. I Berlin ska bland annat det gamla Gestapohögkvarteret göras om till ett museum.

Läs mer på museets hemsida