Göta kanal på 5 sätt

”Vi har sett filmen och ville se hur det är i verkligheten”

För 200 år sedan togs de första spadtagen till Göta kanal.

Då en transportled – men i dag är kanalen främst en lummig oas som lockar tre miljoner besökare varje år.

Resa åkte till ­Borensberg och fann fem sätt att uppleva den pittoreska miljön.

1. KANOT

Ulf och Greta Deinoff, båda 54, bor i Oslo och paddlar nu sex–sju mil mellan Borensberg och Söderköping. Om nätterna bor de i tält.

– Varje år gör vi något annorlunda och nytt och i år ville vi göra något ­fysiskt. Sedan har vi sett filmen ”Göta kanal” och ville se hur det är i verkligheten. Fördelen med att paddla är friheten. Vi har inga ­tider att passa och kan ­bada när vi vill. Landskapet är vackert och vi ­möter ­många trevliga människor, säger ­Greta.

– Det passar oss att det är en lugn sträcka och inga stora vågor, tillägger Ulf.

Pris: Kanothyra för kanadensare, rymmer två personer, 300 kr/dygn. Paddlar, flytvästar och karta ingår. Kanoten kan hämtas på annan ort mot kostnad på 60 kr/mil.

Hemsida:

www.vatternkajak.se

2. CYKEL

Åsa Pettersson, 42, från Linköping och systersonen Noa, 5, är på cykeltur med hela släkten. Det är andra året de besöker Göta kanal och i dag var målet Leksaksmuseet invid kanalen.

– Det är skönt att komma ut och få frisk luft tillsammans. Man ska låta cykelturen ta tid och göra många små stopp längs vägen. Och ha ordentligt med dricka med sig. Vi har mött många cyklister, så man märker att det blivit populärt att cykla. För mindre barn kan man hyra cykel med en låda fram, men Noa är stor nog att cykla på tandemcykeln, säger Åsa.

Pris: 150 kr/dag. Förbeställning rekommenderas. Deposition à 500 kronor tillkommer. Hjälm kan hyras för 30 kr/dag. Cykeln kan lämnas på annan ort mot hämtningsavgift på från 350 kr.

Hemsida:

www.gotakanal.se

www.cykelaventyr.se

3. KANALBÅT

Bengt, 55, och Anne, 53, Svensson från Listerby klev ombord på m/s Wasa Lejon för en dagstur.

– Jag såg ett tv-program om Göta kanal och blev inspirerad att komma hit. Det är trevligt att åka båt för man får vara med vid slussarna på ett annat sätt än att bara titta utifrån. Det gamla slussbygget i Berg är fint att se. Tänkt att det hållit i så många år, säger Anne.

– Vi ligger med husvagnen på campingen i Berg och tog båten upp till Borensberg. Det var roligt att se hur de öppnade slussen här för hand, ­säger Bengt.

Pris: Dagstur från 395 kr/person, enkel väg. Förbokning krävs. 4-dagars kryssning Stockholm–Göteborg eller omvänt från 9?695 kr/person med helpension.

Hemsida: Sju rederier trafikerar kanalen, länkar på:

www.gotakanal.se

4. EGEN BÅT

Makarna Jonas, 41, och ­Anna, 32, Kihlberg hjälper Jonny Rybo, 47, att flytta hans segelbåt från västkusten till Kolmården. De färdas hela sträckan mellan Sjötorp och Mem.

– För mig var det en överraskning med all kultur längs vägen. Det är häftigt att se alla fästnin­gar och kunna följa spåren av industrialismens framfart. Det är förvånansvärt lite båttrafik, men

i dag fick vi vänta i två timmar vid en sluss och häromdagen i fyra timmar. Så man måste ta det lugnt, det är ingen stresskanal, säger Jonas.

– Göta kanal kallas för ”skilsmässodiket” men det har vi inte upplevt alls. Det har bara varit lugnt och trevligt. Mitt tips är att läsa på lite historia innan man åker. Och ha kameran framme, säger Anna.

Pris: 5600 kr i kanalavgift för hela sträckan Sjötorp–Mem, enkel väg. Kortare sträckor, till exempel mellan två sjöar, kostar 2200 kr. Gästhamnplatser med el och service ingår.

Hemsida:

www.gotakanal.se

Hyra båt:

www.kanalcharter.se

5. TILL FOTS

Linköpingsborna Klara Karlsson, 29, och Clas Eriksson, 28, promenerar med tiken Stoya på vägen mellan vattendragen Motala ström och Göta kanal.

– Det är så bra att gå här med hunden. Hon kan bada titt som tätt och det finns kaféer längs vägen. Det är lugnt och fridfullt samtidigt som det rör sig mycket folk. Det är fint att börja eller avsluta i Berg. I dag ville vi se något nytt och utgick från Borensberg, säger Klara.

Pris: Gratis, förutom transporten för att ta dig till Göta kanal.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN