Snart startar skidsäsongen i fjällen

Åre och Vemdalen öppnar i november – eller december

Den 12 oktober startar vintersäsongen på Idre Fjäll.
Den 12 oktober startar vintersäsongen på Idre Fjäll.

Glöm sommar, sol och semester – nu är det snö och skidåkning som gäller.
I oktober öppnar Idre Fjäll sin skidanläggning för alla snösugna åkare.

Sommaren har knappt avslutats innan det är dags att planera för snö och skidåkning. Faktum är att skidsäsongen startar tidigt i år. Idre Fjäll har sparat stora mängder snö från förra säsongen och planerar att öppna den 12 oktober. Då ska 10 kilometer längdspår vara redo för alla skidsugna åkare. Från och med den 22 december garanterar anläggningen minst tio öppna nedfarter för den som vill åka utför.

Idre fjäll sparar mest snö i världen

I våras skapade man stora berg med snö på vissa ställen på fjället för att säkerställa en tidig snöpremiär. Snön ligger under ett isolerande lager av väv och bark för att inte smälta bort. Idre fjäll är en av de skidanläggningar i världen som sparar mest snö.

– Till den här säsongen har vi sparat 260 000 kubikmeter snö, det är 20 000 kubikmeter mer än föregående säsong, säger Tommy Halvarsson, marknadsansvarig på Idre Fjäll.

”Vill erbjuda en bra skidprodukt till våra gäster”

Han fick de första förfrågningarna om snöpremiären direkt efter semestern från både privatpersoner och klubbar. Skistar, som har många skidanläggningar på olika platser i fjällen, sparar ingen snö och startar sin vintersäsong i november. Förra året startade man den 17 november i Vemdalen och den 24 november i Åre.

–Det datum vi öppnar kan variera varje år eftersom våra skidorter har alla unika geografiska lägen och kylan på skidorterna styr förutsättningarna att producera snö. Vi vill vara säkra på att kunna erbjuda en bra skidprodukt för våra gäster och det är till framförallt mitten av december då den stora gästtillströmningen är. Säsongen brukar starta i november, men skulle det vara en mildare höst så kan det bli i början av december, säger Linda Morell, PR Chef SkiStar.

Publisert:

LÄS VIDARE