Ny skidanläggning öppnar i dalarna - ”Enormt projekt”

Snart kan du åka skidor vid Idre Himmelfjäll.
Snart kan du åka skidor vid Idre Himmelfjäll.

Sedan 1987 har man arbetat för öppnandet av skidanläggningen Idre Himmelfjäll. Nu är det dags för byggstart.
”Det känns jätteroligt”.

Berget Hemeråsen i Dalarna ska bli hem till 8 liftar och 22 alpina nedfarter. Under tisdagen var det byggstart för det nya skidområden Idre Himmelfjäll.

– Det känns jätteroligt, speciellt för mig som en person som är uppvuxen och boende i kommunen. Vi känner av intresse och efterfrågan väldigt konkret, säger Torbjörn Wallin, vd för Idre Himmelfjäll.

Redan 1987 startade det engagemang som skulle leda till dagens byggstart. Då var det naturreservat och renbetesmark på platsen, men efter ett samarbete mellan samerna och kommunen har man nu skapat nya betesmarker till renarna.

Torbjörn Wallin, vd, Peter Hultqvist, försvarsminister, Peter Egardt, kommunalråd och Staffan Derning, grundare Idre Himmelfjäll sågades första plankan till Idre Himmelfjäll under tisdagen.
Torbjörn Wallin, vd, Peter Hultqvist, försvarsminister, Peter Egardt, kommunalråd och Staffan Derning, grundare Idre Himmelfjäll sågades första plankan till Idre Himmelfjäll under tisdagen.

Nu är det dags för etapp ett av den enorma skidanläggningen på 2 000 hektar fjällnatur. Förutom liftar och skidbackar byggs det restauranger, butiker, bostäder och olika boendealternativ. Anläggningen kommer att bli en av Skandinaviens största.

– Det är en stor anläggning med möjlighet till 10 000 bäddar. Det här är ett enormt projekt för en by med 800-900 invånare, men det finns en stor entusiasm, säger Torbjörn Wallin.

Utan intresset och engagemanget för skidanläggningen skulle projektet vara omöjligt, menar Torbjörn Wallin. Men som tur är finns det gott om bådadera.

– Turismen i dalarna har växt de senaste åren och ska den kunna fortsätta växa så behövs satsningar som den här.

Julen 2019 beräknas första etappen vara klar. Då kommer det finnas allt från stugor och restauranger till liftar och skiduthyrning. Men helt klar, det kommer inte anläggningen att vara på länge.

– Det kommer att vara en lång resa, det ska byggas och filas i flera årtionden. Jag tror att vi har problem om vi blir klara - det är en ständig utveckling, säger Torbjörn Wallin.

Åre: reseguide med 130 tips till fjällens kung
Publisert:

LÄS VIDARE