Se Paolo Robertos bästa tips i Italien

Tv-profilen om: Kärleken till allt italienskt Otroliga lyxhotellet Bästa stranden

Italien, Italien, Italien.

När Paolo Roberto väljer sin drömresa styr han förstås stegen mot landet där han har sina rötter.

– Man har världens bästa kök, en dramatisk natur, otrolig historia och havet gör allt ännu mer fantastiskt, säger han till Aftonbladet Resa.

Security Check Required

Svaret på frågan om hans favoritresmål överraskar. Tallinn? Sa Paolo Roberto, ur-italienaren som driver en italiensk restaurang och har skrivit flera kokböcker om landets kök, Tallinn?

– Haha, jag skojar. Det är inget fel på Tallinn, men jag tror de flesta vet att jag älskar Italien. Jag åker ju mycket till Italien jobbmässigt men när jag vill koppla bort väljer jag Ischia. Det är grannön till Capri, minst lika vacker men inte lika dyr och exploaterad, säger Paolo Roberto.

”Nummer ett är maten”

Hur många gånger Roberto besökt landet hans far lämnade på 1960-talet för jobb i Sverige har 47-åringen tappat räkningen på för länge sedan.

En Italienresa som dock satt sig i minnet är en klassisk ”roadtrip”.

– Det var blandning av jobb och avslappning. Jag tog bilen från norra Italien och åkte neråt, besökte små byar, stannade till i små ”agrturismos”, åt fantastiskt mat. Tvärtemot vad många tror skiljer sig Italien väldigt mycket beroende på var man befinner sig, både kulturellt och matmässigt. Italien blev ju faktiskt en enad nation först i mitten av 1800-talet.
Vad är det som gör Italien så speciellt, enligt dig?
– Nummer ett är maten, det är genuint och vällagat vart man än vänder sig. Sedan finns det oerhört mycket kultur, man kan alltid lära sig något. Jag tror att Italien är det land i världen som har flest platser på Unescos världsarvslista.

”Där finns gott om turistfällor”

Även om det enligt Roberto är svårt att hitta riktigt dåliga restauranger höjer tv-profilen ett varningens finger – för Rom.

– Det är inte min stad, men där är det väldigt lätt att hamna fel. Där finns gott om turistfällor, vilket så klart är jättetrist eftersom just det romerska köket är ett av Italiens bästa. Jag rekommenderar att man googlar och frågar runt innan.

Om du måste välja ett annat resmål än Italien, vart åker du då?

– New York, tveklöst. Matkulturen där oerhört spännande, men det är också en väldigt bra stad för den träningsintresserade. Många nya trender startas där, som street workout. Sedan har jag släkt där så det är ytterligare en anledning att åka dit.

Paolo Roberto om:

 Bästa hotellet:
– Il San Pietro i Positano på Amalfikusten. Hotellet är nedsprängt i en bergssida och är väldigt elegant. Du kan vara hur ful som helst och sakna charm men tar du med någon dit så gör den fantastiska utsikten jobbet.
Värsta hotellupplevelsen:
– När jag boxades bodde jag på ett så kallat boarding house i London, där man bodde 20 killar i en stor sovsal. Vi delade på en enda toalett, som hade heltäckningsmatta, och ingen satt direkt och kissade. Fy fan.
Bästa stranden:
– Jag kan inte välja en, utan det får bli tre. När vi spelade in ”Robinson” i Filippinerna hittade jag en strand där det kändes som att man var ensam i paradiset. I Sorrento i Neapelbukten finns Leonelli's Beach, klassisk med solstolar och allt. Tredje stranden blir min barndoms strand på Ischia, spiaggia degli Inglesi.
Bästa restaurangen:
– Don Alfonso, som ligger i bergen strax ovanför Neapel. De serverar klassisk napoletansk bondmat med de finaste råvarorna som går att hitta.
Vart går din nästa resa:
– Det blir nog Italien för jobb snart, sedan kanske en lite längre resa dit i juni. Det blir ju mycket affärsresor, man landar i Milano, åker till någon av våra leverenatörer, äter en god pasta, sedan blir det taxi hem.

Publisert:

LÄS VIDARE