Hans Fahlén ger sina 5 bästa Sri Lanka-tips

”Här har tiden stått helt stilla” Ladda ner Reseguiden – få 150 tips

Tv-profilen Hans Fahlén bodde på Sri Lanka som 16-åring och har varit tillbaka flera gånger i jobbet och privat.

Här är programledarens fem bästa tips till ön, med allt från stränder till mat och historiska sevärdheter.

1) Wijaya Beach

I östra delen av stranden Unawatuna finns hotellet Wijaya Beach. I havet precis vid hotellet bildar revet en stor lagun där vattnet är mycket lugnare än på resten av stranden. Perfekt för barnfamiljer och alla som inte vill bada i de höga vågor som ofta finns på stränderna.

2) Den lokala maten

Maten på Sri Lanka är fantastiskt god. Jag skulle rekommendera alla att pröva en ägghopper, en majspannkaka med ett ägg i, till frukost på ett lokalt hål-i-väggen. Och till lunch kan man äta ris och curry varje dag – för det finns så många varianter att ingen är den andra lik.

3) Sigiriya

Det finns många historiska måsten på Sri Lanka, men Sigiriya är en av de mest klassiska. Här får man inblick i landets rika historia och får samtidigt röra på sig lite grann, eftersom det är många trappsteg upp till toppen av Lejonklippan.

4) Besök en hantverksby

Hantverk är en stor del av landet och det finns många byar som specialiserat sig på en typ av hantverk, det kan vara rotting, träsniderier eller batik. Ett besök i en hantverksby är en rolig utflykt som ger lite mer inblick och förståelse för hantverket. En rolig souvenir är trälådor som till synes är helt omöjliga att öppna. De är ofta formade som en bok, och sinnrikt konstruerade med lönnfack som gör att det kan ta hela semestern att lista ut hur de öppnas.

5) Nuwara Eliya golf club

Ett utflyktsmål som ligger upp i bergen. Bara resan hit är intressant, med teplantager och ett helt annat klimat än vid kusten. Baren på Nuwara Eliya golf club kan vara världens vackraste, här har tiden stått helt stilla ända sedan den brittiska kolonialtiden. Klart värt att besöka även om man inte spelar golf.

Några av rubrikerna i guiden:
Stränder
Mat & dryck
Utflykter
Charterorter
Surfing
Shopping
Utflykter
Vandring
Tempel
Djur & natur
Ayurveda

Reseguiden till Sri Lanka består av 20 A5-sidor och publicerades i januari 2016.

Plus-prenumeranter laddar förstås ner guiden utan kostnad.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN