6 lyxiga tågupplevelser att längta efter

Susa fram genom vackra landskap

Att åka tåg behöver inte vara vardagligt och trist – det kan även vara lyxigt och superbekvämt.
Att åka tåg behöver inte vara vardagligt och trist – det kan även vara lyxigt och superbekvämt.

Susa fram genom vackra landskap i en miljö som får dig att känna dig som en kunglighet.
Här är sex lyxiga tågresor att längta efter – i Europa och världen.

Venice Simplon-Orient-Express

Det här är ett lyxutrustat tåg som kör i Europa. Vanligtvis mellan Venedig och Paris, men det har även andra sträckor som lockar, till exempel Paris till Verona. Här reser man som man gjorde på 1920-talet i vagnar fulla med art deco-inredning, men med dagens moderna service. Bokar du någon av de stora sviterna ingår fri butler-service dygnet runt och fri champagne. Vagnarnas inredning är inspirerad av Paris, Venedig och Istanbul.

De mindre hytterna har ingen toalett, de finns i vardera änden av tågvagnen. Men de stora sviterna är fullproppade med bekvämlighet och lyx. De har såklart både toalett och dusch, vardagsrum och dubbelsäng.

Golden Eagle

Det här exklusiva tåget följer i stort sett Transibiriska järnvägen mellan Moskva och Vladivostok. Det har flera stora sviter, Imperial Suite har badrum med dusch och en lounge där du kan sitta och se vackra vyer fara förbi. På tåget finns fine dining-restaurang och personal som är tillgänglig dygnet runt. Om man är sugen på något lyxigare än de stora sviterna så kan man även hyra en hel tågvagn. Där finns allt från kök, en privat kock och guide. Den så kallade Romanov-sviten har två sovrum, två badrum och en lounge med matbord.

Pride of Africa

Det här tåget har utsetts till världens lyxigaste tåg och ägaren Rovos Rail lanserade en ny rutt genom södra Afrika mellan Tanzania och Angola förra året.

Räkna med en exklusiv upplevelse. Resan är all-inclusive med frukost, lunch och middag i tågets restaurangvagn. Alla resenärer äter samtidigt på fasta tider. Orkar man inte masa sig till restaurangen finns det roomservice dygnet runt så att man kan äta i sin svit med den afrikanska stjärnhimlen utanför fönstret.

Vill du bo som en kung ska du välja The Royal Suite som tar upp en halv tågvagn och är 16 kvadratmeter stor. Den har dubbelsäng, en privat vardagsrumsdel och ett stort badrum med dusch och badkar där personalen gärna fyller karet med ett lyxigt skumbad. Självklart har den luftkonditionering och välfylld minibar. Efter att personalen städat rummen vid frukost väntar kyld champagne och två isade glas på bordet.

Train Suite Shiki-Shima

Det här är Japans lyxigaste tåg och det startar i Tokyo och passerar Kanto, Tohuko och Hokkaido. Inredningen är en blandning mellan traditionell och modern japansk stil. Det har 15 fantastiska sviter, några med två våningar. Det har två utkiksvagnar, en längst fram och en längst bak. Det har en restaurangvagn med mat i toppklass. Vissa av sviterna har badkar av cypress och stora eldstäder i glas.

Orientexpressen

Den mytomspunna Orientexpressen är en femstjärnig järnväg som går från London till Venedig. I tågen från 1920- och 1930-talet finns flera restaurangvagnar, en barvagn och flera sovvagnar. Här är det superlyx som gäller. En butler hjälper dig till rätta, sängkläderna har broderade emblem och franska kockar lagar maten som serveras vid borden med vita dukar och kristallglas.

Orientexpressen har sin fasta rutt mellan London och Venedig. Resan tar två dagar och går regelbundet från mars till november.

The Golden Eagle Danube Express

Tåget som rullar mellan olika destinationer i Europa är som ett lyxigt hotell på spåret. I de exklusiva sviterna kan du både sova, relaxa och äta din middag ifall du inte vill sitta ner vid ett av borden i den eleganta restaurangvagnen.

Sviterna har wifi, dusch och toalett, luftkonditionering och två extra stora fönster så att passagerarna kan följa allt som händer utanför tåget.

Här hittar du alla våra reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE