Här är de 13 bästa vinteralperna

RESA

Fler än någonsin bokar skidsemester i Alperna enligt arrangörerna.Här är guiden som hjälper dig hitta rätt.

I de europeiska Alperna finns hundratals snöiga toppar att välja mellan.

Nybörjarvänligt eller offpist? Ös eller lugn? Påkostad lyx eller budgetresa? Den perfekta skidsemestern ser olika ut för alla.

SNÄLLA BACKAR finns det gott om i italienska Livigno.  

Offpistparadiset La Grave

Nybörjare, medelbra åkare och de som söker ett hårt nattliv kan sluta läsa här. La Grave är stället för dig som vill ha mycket avancerad åkning. I det enorma skidområdet La Grave är all åkning offpist och det gäller att veta vart man kan åka annars kan det sluta illa. Här finns nämligen inga markerade nedfarter och inte heller någon information om stup, raviner eller lavinfara. Ett bra tips: hyr en guide.

Högsta åkhöjd: 3 550 m ö h.

Pister: –

Liftar: En huvudlift, en tvåstegs-kabinbana och några släpliftar.

Liftkort sex dagar: 1157 kronor.

Uteliv: 5 restauranger.

Övrigt: Offpist!

Extrema Chamonix

Här är det precis så brant som det verkar i skidfilmerna, även om Chamonix har ett utbud som även gör en nybörjare lycklig. Det enda man kanske kan sakna är branta preparerade pister. Här är det som inte är ”halvsnällt” helt enkelt opistat. After skin i Chamonix rankas som en av de bästa i Alperna och det är kanske här skibum-kulturen är som allra störst.

Högsta åkhöjd: 3 848 m ö h.

Pister: 81 st. Pistlängd: 140 km.

Liftar: 49 st.

Liftkort 6 dagar: 1 320 kronor.

Uteliv: 200 restauranger, 4 nattklubbar.

Övrigt: Beläget vid Europas högsta berg, Mont Blanc.

Unik skogsåkning i Serre Chevalier

Vill man inte ha fullt så radikal åkning som i Chamonix, utan istället är ute efter avslappnad atmosfär, schysst skogsåkning med glest mellan lärkträden och en ordentlig solbränna är Serre perfekt. Med flera mysiga restauranger och barer finns här något för de flesta smaker och plånböcker. Att orten inte ligger speciellt långt från offpistparadiset La Grave eller franska

rivieran är inte heller någon nackdel.

Högsta åkhöjd: 2 830 m ö h.

Pister: 109 st. Pistlängd 250 km.

Liftar: 72 st.

Liftkort 6 dagar: 1 275 kronor.

Uteliv: 54 restauranger, 2 nattklubbar.

Övrigt: 300 soldagar per år.

Barnens Avoriaz

Här finns inga bilar och inga avgaser, bara snö, god mat och ett varierat åkutbud. Det här är den perfekta platsen för att lägga en tripp med hela den stora familjen, om man bara kan strunta i att byn känns lite betong-getto. Här finns ett 50 000 kvadratmeter stort ”dagisområde”, med barnpassning, skidåkning och lek. För de äldre ett stort utbud medelsvåra backar plus underskattad offpist. Utbudet på barer och restauranger är ganska stort men skulle man känna för att besöka en restaurang i Schweiz är det bara att bege sig till andra sidan berget.

Högsta åkhöjd: 2 277 m ö h.

Pister: 290 st. Pistlängd: 650 km.

Liftar: 228 st.

Liftkort 6 dagar: 1 300 kronor.

Uteliv: 25 restauranger, 2 natt-

klubbar.

Övrigt: Tillhör ett av världens största pistsystem.

Vilda Val d´Isère

Till Val d’Isère åker man lika mycket för att festa som att åka skidor eller bräda. Utelivet här har ett rykte om sig att vara det bästa i hela alperna. Men med rätt rejäla fallhöjder är detta nog inte stället att åka till om man aldrig förr stått på ett par skidor. Efter snöfall hittar man bra med puder i Le Fornet-skogen och hyr man en guide finns chansen till riktigt bra offpist.

Högsta åkhöjd: 3 460 m ö h.

Pister: 145 st. Pistlängd: 300 km.

Liftar: 102 st.

Liftkort 6 dagar:1 400 kronor.

Uteliv: 50 restauranger, 30 natt-

klubbar.

Övrigt: Party!

Snösäkra Val Thorens

Är Europas högst belägna vintersportort, vilket betyder att när andra orter drabbas av blidväder ligger snön i Val Thorens kvar. Nära till bra offpist med gott om branta godbitar, samtidigt som steget till en mysig blå eller grön backe aldrig är långt. Men här finns åkning för alla – utan transportsträckor. Även nattlivet är klart godkänt med bland annat pubar, sportbarer och diskotek.

Högsta åkhöjd: 3 200 m ö h.

Pister: 290 st. Pistlängd: 600 km.

Liftar: 200.

Liftkort 6 dagar:1 450 kronor.

Uteliv: 40 restauranger, 5 nattklubbar.

Övrigt: Liftsystemet, Les Trois Vallées, kallas världens största.

Puder i St Anton

Åkningen från toppstationerna i Stuben-systemet bjuder på några extra lager kallsnö som inte smälter i första taget, något som gör att fotografer med ont om tid och krav på pudersnöbilder ofta åker hit. För den som vill botanisera i utmanande offpist innbär det stora systemet att det kan göras i nästan obegränsade mängder innan det blir uppkört. En partystad med ung publik.

Högsta åkhöjd: 2 650 m ö h.

Pister: 44 st. Pistlängd: 260 km.

Liftar: 84 st.

Liftkort 6 dagar: 1 480 kronor.

Uteliv: 30 restauranger, 4 nattklubbar.

Övrigt: Alpina VM 2001 arrangeras här.

Nybörjarvänlig La Thuile

En ny pärla i de italienska alperna, från vilken man lätt tar sig över till skidorten La Rosiére på den franska sidan av berget. La Thuile är ett paradis för nybörjare och erbjuder framför allt många lätta välpreparerade backar, men även en del branta häng. För den som gillar helikopterskidåkning är La Thuile en oas och här finns även bergspasset Piccolo S:t Bernard och glaciären Rutor som inbjuder till extremare åkning. Charmig alpby med avslappnat uteliv.

Högsta åkhöjd: 2 641 m ö h.

Pister: 86 st. Pistlängd: 150 km.

Liftar: 33 st.

Liftkort 6 dagar:1 250 kronor.

Uteliv: 17 restauranger, 2 nattklubbar.

Övrigt: Här finns La Bricolette, Alpernas kanske enda knuttebar.

Skattefri Livigno

Hit åker man om man vill ha en avslappnad och rätt snäll åkning samt slöande i någon av de evinnerliga solstolarna. Livigno är en solsäker och mysig liten partyby, med trähus där du kan åka skidor från soluppgång till solnedgång. Här är dessutom helt skattefritt, vilket gör att du kan leva lyxliv för en billig penning. Skulle du plötsligt känna för att spendera pengar kan du göra det i betydligt dyrare S:t Moritz i Schweiz som ligger bara några svängar bort.

Högsta åkhöjd: 2 796 m ö h.

Pister: 40 st. Pistlängd: 110 km

Lliftar: 30 st.

Liftkort 6 dagar:1450 kronor.

Uteliv: 50 restauranger, 2 natt-

klubbar.

Övrigt: Skattefri shopping.

Vackra Cervinia

Cervinia är en liten by med ett stort liftsystem, perfekt för den medelbra åkaren. Här finns ett av Alpernas vackraste och mest dramatiska landskap och ett bra utbud av skidåkning, nöjesliv och mat. På andra sidan berget Matterhorn ligger den schweiziska skidorten Zermatt dit man lätt tar sig. När Cervinia bjuder på solsken, bjuder Zermatt på skuggad kallsnö.

Högsta åkhöjd: 3 480 m ö h.

Pister: 49 st. Pistlängd: 200 km.

Liftar: 31 st.

Liftkort 6 dagar: 1 200 kronor.

Uteliv: 54 restauranger, 2 natt-

klubbar.

Övrigt: Heliskiing från över 4 000 meters höjd.

Trendiga Verbier

Om Österrike är Levi’s, är Schweiz Armani. Här kan man frottera sig med internationellt jet set-folk såväl som sjaskiga skibums. Här finns suverän skogsåkning och skön offpist. Verbier är trendigt, kosmopolitiskt och livligt. Här får de flesta ut något av åkningen, även om man måste passera en del krävande passager för att kunna se sig omkring.

Högsta åkhöjd: 3 330 m ö h.

Pister: 106 st. Pistlängd: 400 km.

Liftar: 100 st.

Liftkort 6 dagar: 1 600 kronor.

Uteliv: 62 restauranger, 4 nattklubbar.

Övrigt: Här finns en av världens längsta legala pulkabackar på 800 fallhöjdsmeter.

Bilfritt Zermatt

Zermatt är en mysig by där ingen biltrafik är tillåten. Här finns ett ultramodernt liftsystem, ett bra nöjesliv, extrema aktiviteter och god mat. Här skidar folk från hela världen i omväxlande men relativt snälla pister. Berget Matterhorn skyddar från vind, vilket gör Zermatt till den ort med längst skidsäsong i hela alperna.

Högsta åkhöjd: 3820 m ö h.

Pister: 90 st. Pistlängd: 230 km.

Liftar: 74 st.

Liftkort 6 dagar: 1 535 kronor.

Uteliv: 110 restauranger, 5 natt-

klubbar.

Övrigt: En av skidsportens födelseorter.

Kontrasternas Ischgl

Österrikisk alpidyll, varierande skidåkning och vilt nattliv i en härlig

mix. Här betonas den enkla åkningen men letar man hittar man även utmanande raviner och stora offpist-möjligheter. På den schweiziska sidan av berget hittar man den helt skattefria byn Samnaun, med en otroligt billig shopping. Till Samnaun och Samnaunbanan, en av världens snabbaste liftar, gör man lätt en dagsutflykt, men glöm inte att ta med dig passet.

Högsta åkhöjd: 2 872 m ö h.

Pister: 59 st. Pistlängd: 220 km.

Liftar: 41 st.

Liftkort 6 dagar: 1 350 kronor.

Uteliv: 50 restauranger, 5 natt-

klubbar.

Övrigt: Täljstensbiff – en klassiker i Ischgl.

Isabelle Hedander