Klart: Gratis tågluff för 18-åringar

2020 ska alla 18-åringar i EU få gratis Interrailkort.
2020 ska alla 18-åringar i EU få gratis Interrailkort.

Nu är det klart – europeiska 18-åringar kommer att få gratis Interrailkort.
Redan i år får 20 000 ungdomar chansen att tågluffa genom Europa – utan att betala en spänn.

Texten har uppdaterats.

EU-parlamentet har gett klartecken till ett pilotprojekt, som i år ska ge 20 000 europeiska tonåringar möjlighet att upptäcka Europa via tågrälsen, skriver Lonely Planet.

Permanent om två år

Förhoppningen är att programmet ska bli permanent 2020.

Interrailkortet ger innehavaren möjlighet till obegränsade tågresor genom 30 europeiska under en treveckorsperiod, och är giltigt i två år.

Den tyska parlamentsledamoten Manfred Weber, en av arkitekterna bakom förslaget, sa till EU-parlamentet att idén är att låta ungdomar ”upptäcka skönheten och mångfalden i Europa”.

En del återstår

Vilka som kommer att få de första 20 000 korten, eller hur ansökan går till, är ännu inte bestämt.

– Ett antal faktorer måste bestämmas av vederbörliga europeiska institutioner. I detta tidiga skede går det inte att delge närmare uppgifter på hur det färdiga gratisprogrammet för Interrail kommer att se ut, säger en presskontakt för Interrail till Vagabond.

Det billigaste Interrailkortet, som tillåter 5 resdagar inom 15 dagar, kostar idag knappt 2 400 kronor för en ungdom (i andra klass).

För obegränsat resande i en månad ligger priset på knappt 5 500 kronor.

I en tidigare version av artikeln framstod det som att det beslutats att samtliga 18-åringar ska få Interrailkort. Korrekt är att 20 000 ungdomar ska få korten, men att projektet kan bli permanent 2020.

Publisert:

LÄS VIDARE