Här är Göteborgs nya Las Vegas-hotell

Av: 

Leif-Åke Josefsson

Hotell

Pool med glasbotten och fantastisk utsikt över staden

Göteborg goes Las Vegas i hotellkampen gentemot Stockholm.

Gothia Towers satsar på en femstjärnig hotelldel i ett av de tre tornen.

Upper House heter skapelsen.

Hela bygget börjar ta form nu. Lyftkranarna på andra sidan gatan vid Lisebergsentrén tornar upp sig. Hisschacktet på det blivande tredje hotelltornet är nästan klart.

Idén till just det tredje tornet, och de sammanbindande glasgångarna mellan tornen, föddes i Las Vegas.

Tvingades skippa infinitypoolen

2007 åkte Gothia Towers vd Petter Ullberg tillsammans med ett gäng till världens spelhuvudstad för att få inspiration och nya idéer.

På hotellkedjan Las Vegas Sand fick de se en skiss på ett hotell bolaget skulle bygga i Singapore. Petter Ullberg föll pladask för ritningarna som visade Marina Bay Sands, ett hotell som i dag står klart och redan fått världsrykte.

Nåja, en sak tvingades Ullberg och co., att stryka - den gigantiska infinitypoolen som bildar tak över de tre hotelltornen i Singapore.

Klimatskäl - kallt på vintern, rätt mycket regn under sommaren - gör ju att Göteborg inte kan konkurrera med Singapore om en lika spektakulär takpool.

Däremot blir det en mindre utomhuspool vid sidan av de två inne i Gothia Towers spaanläggning där det också blir ett hamam och gym. Finessen med utomhuspoolen?

– Den blir en och tjugo djup, har glasbotten så att man kan se 58 meter rakt ned till marken, säger Petter Ullberg.

Gothia Towers tre tre torn blir sedan sammanbyggda via två glasgångar.

Även här går det att blicka rakt ned till marken för den icke svindelbenägde.

Varför all denna prakt?

– Den globala resenären av i dag har rest över hela världen och upplevt. Då får man ju inte vara sämre, motiverar Petter Ullberg.

Tagit efter flygets prissättning

När allt står klart 2014-2015 kan Gothia Towers erbjuda ett rätt unikt koncept för hotell. Femstjärniga rum, fyrstjärniga och trestjärniga - allt inom ramarna för de tre tornen.

– Där har vi tittat lite på flygets prissättning. De trestjärniga rummen blir i de lägre hotellrummen utan så mycket utsikt, säger Petter Ullberg.

I de högre våningsplanen är utsikten över centrala Göteborg minst sagt inbjudande. Stans attraktioner ryms i ett och samma blickfång - Liseberg, Scandinavium, Univärseum, Ullevi, Heden.

Vid sidan av de 49 femstjärniga rummen i Upper House ska den likaså femstjärniga restaurangen ligga.

Krister Dahl heter restaurangchefen som under två års tid först byggt upp den kritikerrosade krogen West Coast i hotellobbyn och nu även ansvarar för att Upper House ska bli succé.

Tidigare var han lagledare för det så framgångsrika svenska kocklandslaget.

– Det här konceptet lockade mig hit. Upper House ska vara lite som ett värdshus, välkomnande och omhändertagande, säger han.

Det som väntar gästerna när krogen slår upp portarna den 3 september är en avsmakningsmeny där sex grundrätter utgör bas och där dagsmenyn styrs av de bästa råvarorna för dagen.

Mycket närodlat på menyn

Det imponerande köket är redan klart och köksmästaren Måns Backlund ska basa över fem kockar.

Han har internationell erfarenhet från bland annat Singapore och Svalbard.

Men nu tänker han lokalt och ekologiskt.

– Vi har ett samarbete med en lokal producent så det blir mycket närodlat. De odlar vad vi vill ha och vi betalar dem marknadspriser.

I Upper House ryms också en hotellsvit, 160 kvadratmeter i två etage. Kundkrets? Sviten kostar 31 000 kronor dygnet och de övriga femstjärniga superiorrummen från 3 000 kronor och uppåt.

Petter Ullberg verkar inte bekymrad.

– På den europeiska marknaden kan man inte erbjuda rum på bara 25 kvadrat längre. Ska man växa där måste man ha något bättre.

– Sedan finns det ju också de som söker godis om helgerna. Bo bra, äta gott och gå på spa.

I slutet av 2014 eller början av 2015 står det tredje tornet klart. I det läget sitter Gothia Towers på ett riktigt vinnarkort.

Hotellet får då sammanlagt 1 200 rum och blir med det Europas största helintegrerade hotell-, mäss- och konferensanläggning.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotell