Var fjärde pilot somnar på jobbet

Av: 

Susanne Wixe

Resa | Flyg

Ny stor undersökning bland 6 000 EU-piloter

Mer än var fjärde pilot erkänner i en ny undersökning att de somnat på jobbet.

En tredjedel av dem vaknade dessutom och upptäckte då att även andrepiloten sov.

Det visar en ny undersökning om arbetsförhållanden som ECA, European Cockpit Association, genomfört bland över 6000 piloter inom EU.

Bland piloterna i Sverige, Norge och Storbritannien svarade mellan 43 och 54 procent av piloterna att de ofrivilligt somnat medan de suttit vid kontrollerna på ett flygplan.

Tre av fem piloter från Danmark, Norge och Sverige erkände även att de gjort misstag på jobbet på grund av utmattning. Bland tyska piloter ökade andelen till hela fyra av fem.

Hotar säkerheten

Undersökningen visade även att nästan åtta av tio piloter inte vågat nämna för arbetsgivaren att de egentligen var för trötta för att flyga, av rädsla för en eventuell påföljd.

ECA, som representerar piloterna inom EU, menar i sina slutsatser av undersökningen att det här visar att utmattning är ett vanligt och farligt fenomen bland europeiska piloter.

Nya regler inom EU kan framöver göra att piloter tvingas till 22 timmar långa arbetspass, vara upp till 11 timmars flygtid. Något som ECA menar inkräktar på flygsäkerheten.

Andrepiloten sov också

Så sent som förra månaden avslöjades flera incidenter där brittiska passagerarplans-piloter somnat på jobbet.

I ett av fallen återvände piloten till cockpit efter att ha tagit en paus. För att ta sig tillbaka i cockpit tvingades han använda en specialkod till dörren, och hittade då sin andrepilot så djupt sovande att han tvingades skaka honom vaken.

I ett av de andra fallen sågs en pilot sitta och sova över kontrollerna strax efter han landat sitt flygplan.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg