Italiens vackraste byar

Det är landskapet som är huvudattraktionen i italienska Cinque Terre. När man står på berget någonstans mellan Vernazza och Corniglia med blomdoft i näsan, solen mot huden och en utsikt som knockar vem som helst – då är det svårt att värja sig. Du hittar länkar för nedladdning av reseguiden i botten av artikeln.

Ladda ner reseguiden till din mobil

Cinque Terre består av fem byar vid den södra delen av Liguriens kust, inte många mil från Toscana. Söderifrån räknat heter de Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza och Monterosso al Mare.

Det bästa sättet att upptäcka dem är definitivt till fots, skriver Italienexperten Karin Persson i sin guide till de här fem fina små byarna. Längs kusten finns vandringsleder av olika längd och svårighetsgrad, som slingrar sig upp och ned för bergen, och genom de karaktäristiska och fascinerande terrassodlingarna.

För det är inte för shoppingen och nattlivet man åker till Cinque Terre. Inte heller för storslagna monument och celebra konstnärer. Utan för soluppgångar och solnedgångar, för gott vin och salta bad. För dofter och vyer.

Och det är minsann inte så lite det.

Några av rubrikerna i guiden:

De 5 byarna

  Äta gott!

Stränder

  Bästa glassen

  Ta sig runt

  Boende – hotell, rum och hus att hyra

  Sevärdheter

  Vandringsleder

  Barer

  Utflykter

Reseguiden till Cinque Terre består av 20 A4-sidor och publicerades i april 2015 (uppdaterad).

Plus-prenumeranter laddar förstås ner guiden utan kostnad!

MER OM RESA