Liguriens okända pärlor - Italiens vackraste byar

Av: 

Lena Martoglio Bomler

Upplev bergsbyar och badorter i Italien som få känner till.
Upplev bergsbyar och badorter i Italien som få känner till.

Resa | Italien

Liguriens kust sträcker sig från den franska gränsen ner mot Toscana med kända  semesterorter som San Remo, Portofino, Alassio och Cinque Terre. Men här finns även riktiga pärlor som svenska resebyråer sällan tipsar om. Bergsbyar som Verezzi, Finalborgo, Castelvecchio di Rocca Barbena och badorten Laigueglia.

Det är i de liguriska bergen och de tysta skogarna som de riktigt pittorerska små byarna ligger, som isolerade från resten av världen. Ligurien är den skogigaste av Italiens regioner. Området består till 30 procent av bergssluttningar med oftast smala och slingriga vägar som serpentiner. Vintertid täcks bergstopparna av snö trots närheten till Medelhavet.

Laigueglia, Verezzi, Finalborgo och Castelvecchio di Rocca Barbena är alla byar som ingår i ”I borghi più belli d'Italia”, Italiens vackraste byar. 

Upplev charmiga och mysiga badortern – Laigueglia

Laigueglia

Den charmiga badorten Laigueglia är betydligt mindre känd än den närliggande Alassio, dit man har gångavstånd. Orten var tidigare en gammal fiskeby och fisket gör sig ännu påmint. Fortfarande kan man välja att sola på den fria delen av stranden vid piren och samtidigt följa hur någon fiskare lagar sina nät och gör sig i ordning för nästa fisketur med liten båt.

Hit väljer många barnfamiljer att komma då det är härligt långgrunt och perfekt för mindre barn. Hjärtat av Laigueglia är mellan den gamla fästningen och kajen i närheten av den vackra kyrkan San Matteo. Här utspelar sig vardagslivet i den äldre delen med affärer och restauranger i de smala gränderna. Fina fiskrestauranger hittar man vid de små torgen.

Finalborgo - charmiga smala gränder med blommor överallt.

Finalborgo

Finale Ligure är sammansatt av tre mindre stadsdelar. Finalmarina och Finale Pia som båda ligger vid vattnet. Och så Finalborgo som ligger ca 1,5 km längre in i landet och som av många anses vara den kanske intressantaste byn i området. Om den äldsta delen av muren vet man inte så mycket men den som står idag grundades någon gång på 1100-talet av markisen Del Carretto. 

Det är otroligt charmigt att flanera i de smala gränderna med blommor överallt. Det går inte att motstå att slå sig ner på någon av uteserveringarna på torgen och bara njuta. Kanske vid huvudtorget G. Garibaldi. Här finns även en hel del hantverk i glas, keramik, trä och annat för den som är intresserad. Hela området runt berget Rocce dell’Orera är dessutom känt för utmärkt klättring.

Borgio Verezzi tar dig bak i tiden.

Borgio Verezzi

Att kliva in i Borgio Verezzi känns lite som att gå tillbaka i tiden. Hela byn är som en teaterkuliss av sten och blomster. Och det är här, på torget Piazza Sant’ Angostino, som man håller den årliga teaterfestivalen. Ett känt spektakel sedan 1967 där flera italienska skådespelare har börjat sin bana.

Man kan tydligt se influenser från den saracenska perioden då man tror att arabiska nomader slog sig ner. Framförallt i arkitekturen. Som i så många andra bergsbyar i området så avfolkades byn under 70-talet. De unga tog inte längre över sina föräldrars odlingar utan sökte arbete på annat håll. Det är först på senare tid som Verezzo har fått liv igen tack vare turismen.

Castelvecchio di Rocca Barbena - här görs olivolja av bästa kvalitet.

Castelvecchio di Rocca Barbena

Castelvecchio ligger nedanför berget Rocca Barbena. Under 70-talet kom många skandinaver hit för att restaurera de övergivna stenhusen och åsnestallen från fallfärdiga ruckel till moderna bostäder. En av dem var den folkkära musikern Björn Afzelius, vars hyllningsplakett står mitt i grönskan i parken vid Piazza Cavour.

Borgen som byggdes på 1100-talet syns på håll och räknas som den vackraste av de murade byggnaderna i dalen Val Neva. Det är lätt att låta fantasin skena iväg om hur det en gång måste ha varit här när man går runt i de smala gränderna. Vissa passager är så smala att de knappt är framkomliga. Hela regionen är känd för sin olivolja av finaste kvalitet som odlas på sluttningarna ovanför havet.

Italiens vackraste byar

  • ”I borghi più belli d’Italia”, Italiens vackraste byar, är en idé som föddes av föreningen Associazione Nazionale Comuni Italiani (ANCI) 2001 som ett privat initiativ för att marknadsföra “det fantastiska men bortglömda Italien”.
  • I början ingick ett hundratal byar i projektet. År 2016 hade antalet ökat till 258 byar, varav 21 av dem ligger i Ligurien.
  • Kriteriet för att en by ska få vara med är att den ingår i en kommuns kommunikationsnät. Att det finns en harmoni i arkitekturen, möjlighet att bo där och att det både finns ett historiskt och konsnärligt värde när det gäller privata och publika byggnader.

Så reser du hit

  • För den som inte bilar ner genom Europa går det bra att ta flyget och hyra bil på plats. Närmsta flygplats ligger ca 6 km väster om Liguriens huvudstad Genova. Därifrån går bussar till centralstationen. Kända biluthyrningsbolag som Avis, Hertz, Sixt har bås i ankomsthallen. Bäst är att hyra bil redan hemifrån om du har speciella önskemål, behöver bilbarnstol osv.
  • Hit flyger flera bolag som Air France, Lufthansa, Alitalia, KLM, British Airways men inget går direkt utan byte. Lågprisflyget Ryanair flyger London Stansted – Genova.  
  • Andra närliggande flygplatser är Turin, Milano Malpensa, Milano Linate, Milano Bergamo.                
  • Valuta:  Euro
Publisert:

LÄS VIDARE

Tågluffa längs Medelhavets vackra kust

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Italien

Resa | Ligurien

Cinque Terre

MER OM RESA

Här är Europas vackraste vandring

Italienska städer att besöka på hösten

Besök Sloveniens mäktiga grottor

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

29 nya världsarv – här är hela listan

Tågluffa längs Medelhavets vackra kust

Vackraste tågresorna i Europa

Njut av livet, maten och kulturen i härliga Nice

Mysiga småstäder att besöka i Europa

Bucket list – här är 30 platser att se i Europa

25 platser att besöka i Sverige – från norr till söder

Undvik överturism – och åk hit istället

Nu går bokningen av tågluffen som på räls

Dubrovnik – guide till balkans pärla

Så maxar du Skåneresan med bil

På vandring i Skottland: Whiskey, älvor och tweed

Folkkära Barcelona – 44 tips för en lyckad resa

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt

Reseguide till Helsingfors: 59 pärlor att upptäcka

Capri och Ischia: Två bedårande motsatser

Här är stadens nya regler – för att kontrollera turisterna

10 ton stulen sand ska återlämnas

Förbudet: Får inte sitta på Spanska trappan

Par stal 40 kilo sand – kan få 6 års fängelse