Skandinaviens första kvinna att besöka alla världens länder

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

I april besökte Britt-Marie Boudrie sitt 195:e land, och har därmed besökt alla i världen.
I april besökte Britt-Marie Boudrie sitt 195:e land, och har därmed besökt alla i världen.

Resor

Hela livet har Britt-Marie Boudrie rest runt världen. I april blev hon den första kvinnan i hela Skandinavien att ha besökt världens alla 195 länder.

– Jag tror att det är min nyfikenhet som har drivit mig, säger Britt-Marie Boudrie.

Britt-Marie Boudrie är 69 år och bor på Östermalm i Stockholm. I hennes ljusa lägenhet syns spår av ett liv på resande fot, trots att hon för länge sedan kört souvenirerna, inklusive de förkrympta människohuvudena, till tippen. Böcker om resande ligger på soffbordet. En geisha i porslin står intill fönstret. Tavlor föreställande resmål hänger på väggarna, och i arbetsrummet hänger en karta med 195 nålar i sig. 195 nålar som alla symboliserar en plats där Britt-Marie varit.

– Jag tror att det är min nyfikenhet som har drivit mig. Jag har alltid rest mycket, berättar Britt-Marie Boudrie.

Som ung liftade Britt-Marie genom Europa, och senare genom Latinamerika. Hon startade i norra Mexico och tog sig nedåt, på ett lastbilsflak genom Bolivia, i en stulen buss i Peru.

– Vi råkade aldrig illa ut när jag liftade, men en gång när jag och min vän skulle åka buss i slättlandet Altiplano i Peru så var det nära. Vi klev på en buss med bara två personer i, en passagerare och busschauffören. Vi började tycka att det var konstigt, och så stannade busschauffören och de två männen kom bak till oss och blev hotfulla, vi märkte vad som var på gång, berättar Britt-Marie.

Men Britt-Marie talar flytande spanska så när busschauffören hävdade att bussen gått sönder lyckades hon övertala honom att hon var en bilmekaniker och skulle kolla på motorn.

– Jag vet ingenting om motorer men jag låtsades att jag gjorde det. Så chauffören öppnade motorhuven och jag började pilla lite och sade att det inte var någonting fel på bussen. Det måste ha tagit udden av det hela, för vi körde vidare och så klev jag och min vän av vid den första byn vi såg. Senare fick vi reda på att bussen var stulen av de här två männen, berättar Britt-Marie.

Britt-Marie är en nyfiken och äventyrlig person.

Tider av lugnare resor

Efter ungdomens liftarresor bodde Britt-Marie i länder som Spanien och Venezuela. Sedan träffade hon sin man och skaffade barn och då förändrades resandet, blev lugnare.

– Sen när barnen blev vuxna så tilltog resandet igen. Jag var nyfiken och ville se nya länder, nya kulturer, nya naturupplevelser.

I början siktade inte Britt-Marie på att besöka alla världens länder, men så upptäckte hon Club100, en reseklubb för svenskar som varit i över 100 länder.

– Jag samlade inte länder från början, men när jag gick med i Club100 och träffade likasinnade så blev det mer och mer.

Det var 10 år sedan. Efter det blev det 10 länder per år, nästan ett nytt land i månaden. Och i april besökte Britt-Marie Marshallöarna, det sista landet på hennes 195 länder långa lista.

– Jag blev förvånad över att jag var först i Skandinavien. Det finns bara fem kvinnor i Europa, inklusive mig själv, som besökt världens alla länder.

Upplevt mycket lidande

Det bästa med resande tycker Britt-Marie är mötet med människor, och att lära sig mer om världen. Även mötena med det svåra i världen är någonting som Britt-Marie värderar. Hon har bland annat suttit i styrelsen för en organisation vid namn Fistulastiftelsen, där hon kom i kontakt med förlossningsskadade flickor i Etiopien.

– Många flickor i Etiopien gifts bort när de är väldigt unga, och de blir gravida när deras kroppar inte är färdigväxta. Så när de ska föda uppstår det komplikationer för att deras bäcken är för trånga. Och de föder inte på sjukhus där det kan utföras kejsarsnitt, utan hemma eller i en sjukstuga. De ligger och har värkar i flera dygn och trasas sönder invändigt.

Britt-Marie berättar om komplikationerna som lämnar kvinnorna, eller flickorna, inkontinenta och utan barn då barnet ofta dör under förlossningen. Och hur detta i sin tur leder till att flickorna förskjuts av make och svärföräldrar. Men hon berättar också om paret från Australien och Nya Zeeland som kom på ett sätt att hjälpa kvinnorna.

– De utarbetade en metod för att kunna operera kvinnorna så att de inte längre är inkontinenta. De har byggt flera sjukhus och ett hem där man tar hand om flickorna. Det är väldigt gripande att träffa de här flickorna och höra deras berättelser, säger Britt-Marie.

Britt-Marie har även arbetat med koleradrabbade människor i Angola, och pratat med kvinnor i Somalia så omskurna att de behövde sprättas upp innan giftermålet för att kunna fullborda samlag.

– Vilket liv de har. Det är så hemskt hur vissa har det i världen, så orättvist.

Munkklostret Tigers Nest är en av många vackra platser i Bhutan.

Lugn i Bhutan och orörd kultur i Papua Nya Guinea

Av alla 195 besökta länder har Britt-Marie svårt att välja en favorit. Hon älskar Spanien och känner sig mer som en spanjorska än svenska. Hon tycker att Rwanda är bland det vackraste land hon sett. Hon gillar lugnet i det buddhistiska Bhutan bland Himalayas berg och den orörda kulturen i Papua Nya Guinea.

– Papua Nya Guinea har en så spännande kultur. Där finns människor som lever som de alltid levt, säger Britt-Marie.

I våras när Britt-Marie skulle besöka sina sista länder var det vissa som var lite klurigare att besöka, bland annat Afghanistan.

– Vi hade tänkt åka till Afghanistan flera gånger men varje gång så var det en ny attack eller nya oroligheter som fick oss att vänta. Men jag fyller 70 nu i juli och hade bestämt att innan jag fyller 70 skulle jag ha besökt alla länder, så det var bara att bita ihop.

Men liksom i alla länder upplevde Britt-Marie någonting värdefullt även i Afghanistan.

– Det pågår ett vardagsliv där också. Vi drabbades inte av någonting. Det kändes lika normalt där som någon annanstans.

Britt-Marie mottogs med stil av denna hövding i Papua Nya Guinea.

Färre kvinnor har besökt alla länder

Britt-Marie har gjort majoriteten av sina resor tillsammans med sin man. Men då Britt-Marie är pensionerad och hennes man fortfarande arbetar har Britt-Marie haft mer tid över till resandet. Därför har hon nått målet medan han har 13 länder kvar att besöka. Men detta hör inte till vanligheten.

– Tio procent av alla som besökt världens alla länder är kvinnor. Jag tror att det avspeglar förhållandet mellan män och kvinnor generellt. Som vanligt gör män lite som de vill, men som kvinna kanske du inte kan säga till din man att jag drar iväg nu, passar du barnen? Jag tar lite av hushållskassan här. Jag kan tänka mig att de flesta män inte blir så nöjda då, säger Britt-Marie.

Många av de kvinnor som trots allt besökt alla länder i världen är ogifta. Men Britt-Marie vill uppmana alla kvinnor, gifta eller ej, att ta sig ut i världen.

– Du får så mycket. En förståelse och en ödmjukhet för världen.

Ska inte sluta resa

Den vanligaste frågan Britt-Marie får är: Vad ska du göra nu? Och hennes svar är att hon ska fortsätta resa.

– Nu ska jag åka till platser som jag verkligen längtar efter att åka till. Jag vill resa runt i Europa, besöka byar och vingårdar i Frankrike, Italien och Spanien. Det finns så mycket att uppleva i världen, säger Britt-Marie Boudrie.

Britt-Maries tips till den som vill besöka alla världens länder är att gå med i en reseklubb. I Club100 får man gå med som aspirant efter 50 besökta länder.

Fotnot: Britt-Marie räknar världens 193 FN-länder plus Taiwan och Vatikanstaten. De som räknar 196 länder tar även med Kosovo.

Publisert:

LÄS VIDARE

Slipp dyra hotell – så bor du billigast på resa

ÄMNEN I ARTIKELN

Resor

Papua Nya Guinea

Marshallöarna

Afghanistan

Bhutan

Spanien

Etiopien

MER OM RESA

Här är världens minst besökta länder

Världens 20 bästa platser – om läsarna får välja

Hon reser ensam runt jorden – på motorcykel

Bucket list – här är 30 platser att se i Europa

Slipp dyra hotell – så bor du billigast på resa

Quiz: Vad kan du om Mallorca?

Här är länderna som är bäst för bilsemestern

Flygplatschefen: Så slipper du trängsel på flygplatsen

Så mycket ska du dricksa på utlandssemestern

160 experttips till Palma

Tjurfäktningen tillbaka på Mallorca – trots tidigare förbud

Här får du mest vattenland för pengarna

Så mycket snus får du ta med på resan

Undvik dyra tabbar på semestern

Så undviker du att bli sjuk under semestern

Priserna för resor gick upp under midsommar

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

10 appar som kan vara bra att ha på resan

Flixbus startar ny linje till Arlanda

Unga väljer bort fest på resan – för äventyr och reflektion

Nu kan du tågluffa inom Sverige med nya kortet

Här är årets bästa strandresemål

Packa rätt och res med enbart handbagage

Hit reser svenskarna för att förlänga sommaren