Här kan du njuta av vinweekend i Sverige

Fem fylliga och smakrika vingårdar

Publicerad:
Ästad vingård – här kan du uppleva en fyllig och smakrik weekend.
Foto: MALIN ARNESSON
Ästad vingård – här kan du uppleva en fyllig och smakrik weekend.

Semester

Är du sugen på lite vinturism? Visst kan du åka till Bordeaux, Loire-dalen eller Provence – men visste du att det kryllar av spännande vindestinationer och vingårdar i Höganäs eller Södermanland? Aftonbladet listar några fylliga och smakrika färdmål i Sverige där du kan gurgla och spotta, utforska och koppla av.

Ästad Vingård

Hälsa på druvorna på en av Sveriges största vingårdar (som kan stolsera med 15 000 vinstockar) beläget i naturreservatet Åkulla Bokskogar i Halland. Ästad Vingård erbjuder flera olika vingårdspaket som den vinweekendsugna kan välja mellan. Här finns tillgång till hotell, vinguidning, vinprovning och vingårdsvandringar.

Det här är något för dig som håller naturnära högt – vingården är ett familjeföretag och en samverkan med naturen genomsyrar  företagskonceptet. Hit går inga tåg men det finns möjlighet att resa hit med både bil och buss.

Blaxsta Wine — vinfabrik och vingård

Hur är egentligen odlingsförutsättningarna i Sverige? Det och mycket annat kan du lära dig på Blaxsta vingård och vinfabrik, där det erbjuds guidade turer året runt. Blaxsta vingård, är en vingård i Södermanland, med både hotell och konferensanläggning, som kan stoltsera med ett uppmärksammat isvin på druvsorten Vidal. Vingården erbjuder också olika skräddarsydda aktiviteter om du exempelvis vill vara med vid skörd av druvor. Här får helt enkelt vinfantasin sätta stopp.

Sundbyholm Slott

På jakt efter något extra romantiskt? Kombinera slott och vin vid Sundbyholms Slott vid Mälaren i Eskilstuna, På slottet, som troligen har Eskilutnas största vinkällare, erbjuds både vinweekend och champagneweekend och du kan prova olika viner handledd av en sommelier och helgnjuta av slottsliv.

Flädie Mat- och vingård

Den här vingården vid Bjärred har en stor besöksanläggning, gårdshotell och restaurang.  En weekend på vingården kan exempelvis innehålla eftermiddagsfika, provning av fyra av gårdens viner, kockarnas trerättersmeny, övernattning i dubbelrum samt en frukostbuffé. Vinglädje finns i Flädje, med andra ord.

Arlids vingård

Arlids vingård, som snart har 20 hektar vinodling, erbjuder allt från glamping och boende på gårdshotell till restaurangupplevelser – och såklart vinprovning. Vinvalven här är byggda som på den gamla romartiden och gården är från 1700-talet. Druvorna här är firade – Arlids vingård har flera prisbelönade viner på Systembolaget.

Foto: COLOURBOX
Du behöver inte resa till Italien eller Frankrike för att uppleva en härlig vinweekend. I Sverige finns flera fina vingårdar.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA